BELOSVETSKI vašar humora i satire, šabačka Čivijada, počeće u četvrtak časom u osnovnim školama, kada će se oglasiti i šabački dobošar - glumac Borivoje Božanić, koji će satiričnim govorom pozvati narod na manifestaciju.

Istoga dana biće organizovan niz izložbi i Veče humora i satire, kao i program "Nek se točak pokrene".

Ovogodišnja Čivijada slavi pola veka postojanja, ali pošto je za vreme komunističke vlasti bila zabranjivana, ovo je praktično 33. put da se održava. Za petak je najavljena promocija karnevala, koji se poslednjih godina redovno održava. Najavljen je nešto skromniji program, međutim, biće organizovana povorka beba, u kojoj će učestvovati 300 mališana, a kolona će biti duga 150 metara.

U subotu će biti održan Bazar starih i umetničkih zanata, utakmice u malom fudbalu između političara i novinara i između glumaca i konobara. Čivijaško kolo je u 16.30 na centru Šapca, nakon čega će uslediti veliki karneval sa 25 trupa i promocija predsednika Čivijaške republike.


PROČITAJTE JOŠ - Svetkovina humora i satire u Šapcu


Ključeve grada, kako je saopšteno iz TO Šapca, uzeće poznati srpski karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

Čivijada se svake godine održava uoči Malogospojinskog vašara (21. septembar), i uz njega je najznačajnija turistička manifestacija u ovom delu Srbije. Neguje izvorni humor naroda Mačve, Posavotamnave i Pocerine, gde čivija ima univerzalnu upotrebu - sve što napreduje učvrstila je - čivija, sve što se klima i nazaduje to je privremeno izvađena čivija.


SEDMA REPUBLIKA

PRVA Čivijada održana je 1968. godine, kada je list "Borba" objavio da je "Jugoslavija do pre dva dana imala šest republika, a na prvom belosvetskom vašaru humora i satire u Šapcu, proglašena je i sedma - čivijaška".


NADIMAK "ČIVIJAŠI"

ČUVENI nadimak Čivijaši, Šapčani su dobili zbog nekog kneza kome je na prevaru neki mangup iščupao čiviju iz točka fijakera. Kada se našao na drumu u prašini, izgovorio je samo jednu reč: Čivijaši! Šapčani umeju da se pohvale da su čiviju izvadili lično kralju Milanu, ili knezu Mihailu Obrenoviću, ali oko toga ne mogu nikako da se usaglase.