DAN OSLOBOĐENjA VRANjA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Proslavljaće se samo proterivanje Turaka

D. RISTIĆ

06. 09. 2018. u 11:28

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВРАЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Прослављаће се само протеривање Турака

Spomenik vojniku iz 1878. Foto D. Ristić

Skupština grada u Vranju ukinula dva obeležavanja dana oslobođenja

DAN oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu biće obeležen samo simbolično - prvi put bez dodele Sedmoseptembarske nagrade, što je bila decenijska tradicija. Štaviše, Skupština grada je donela Odluku o ukidanju nagrađivanja zaslužnih pojedinaca i kolektiva povodom dana oslobođenja i u Velikom ratu, 4. oktobra 1918, pa će grad pod Pržarom ubuduće slaviti samo 31. januar - dan kada je, 1878. srpska vojska proterala poslednje jedinice osmanlijske vojske.

Pročitajte još - POŠTA PALIM JUNACIMA: Obeležava se Dan oslobođenja Kruševca (FOTO)

Ovim je ukinuta praksa da Vranjanci proslavljaju čak tri dana oslobođenja, po čemu su bili jedinstveni u Srbiji. Kako je najavljeno, sećanje na 7. septembar 1944. će biti obeleženo prijemom za predstavnike boračke organizacije, a tokom svečane sednice Skupštine grada će biti uručene značke i zahvalnice otadžbine onima koji su dobrovoljno služila vojni rok. Neće izostati ni polaganje cveća ispred Spomenika oslobodiocima Vranja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hercegov Grad

06.09.2018. 13:09

Sreca sto imate datum oslobodjenja od strane oslobodilacke vojske ,partizana,a ne cetnika,koji pokusavaju da promene istoriju !

Uporan si ti

06.09.2018. 16:33

@Hercegov Grad - ali četnici su bili antifašisti, isto kao i partizani... s tim, da su partizani počinili više zločina.