POČETAK ŠKOLSKE GODINE U VOJDVODINI: Đaci pohitali u nove klupe

S. K. - Lj. P.

03. 09. 2018. u 20:07

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ВОЈДВОДИНИ: Ђаци похитали у нове клупе

Školarci krenuli ponovo na nastavu,foto D.Dozet

Školska godina započela u starim i novoizgrađenim školskim zgradama u Vojvodini. U Mačvanskoj Mitrovici otvorena škola za 600 učenika, u koju je uloženo oko 120 miliona dinara

POČETAK nove školske godine u većini vojvođanskih osnovnih i srednjih škola obeležio je protest prosvetara. Od 105 obrazovnih ustanova, članica Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, u 94 je nastava bila skraćena, a časovi su umesto 45, trajali 30 minuta.

Prosvetari imaju samo jedan zahtev - da budu svrstani u devetu platnu grupu, a ne u osmu, u kojoj se sada nalaze.

Po rečima Zvonimira Jovića, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika, u devetoj platnoj grupi su svi ostali sa sedmim stepenom stručne spreme.

Uprkos takvom prvom radnom danu u novoj školskoj godini, u svim obrazovnim ustanovama je bilo veselo i svečano, a posebno uzbuđenje je vladalo među prvačićima.

Pročitajte još - Skidaju opasne azbestne ploče

U skamije 345 vojvođanskih osnovnih škola prvi put je selo oko 17.600 prvačića, što je isto kao i prošle godine. U učionicama osnovnih škola u Novom Sadu ima 3.988 dečaka i devojčica, što je u poređenju sa prethodnom školskom godinom 232 prvaka više.

Dobrodošlicu su im poželeli i drugari iz "starijih" razreda.

Novu školsku godinu učenici Osnovne škole "Dobrosav Radosavljević Narod" u Mačvanskoj Mitrovici započeli su u novoizgrađenom objektu, i zauvek stavili katanac na staru zgradu škole koja je izgrađena pre 55 godina.

Ivana Čugurović

- U izgradnju nove zgrade uloženo je oko 120 miliona dinara, od kojih je najvećio deo sredstava obezbedio grad i to 80 miliona, dok su im pomogla ministarstva privrede i prosvete, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje - naglasio je Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice, na ovoj svečanosti.

Nova zgrada koja je projektovana za 600 učenika, završena je posle dve godine gradnje, a u njoj sada boravi oko 500 učenika.

Iako je danas na višoj funkciji nego tada, kada je bio gradonačelnik i pokrenuo ostvarenje višedecenijskog sna meštana i učenika, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nije krio zadovoljstvo što je završen još jedan značajan, kapitalni projekat.- Kad dovoljno želiš, sve je moguće! Sećam se kada smo doneli odluku da započnemo izgradnju novog objekta, znali smo da neće biti nimalo lako, ali uspeli smo, i ovo je danas veliki uspeh. Važno je ulagati u škole jer bez njih nema budućnosti - istakao je Nedimović prilikom obraćanja.

Pročitajte još - Obeležavanje 69. godišnjice proboja Sremskog fronta

Ministar Nedimović prisetio se kako je nekada pre 15 godina izgledala Mačvanska Mitrovica, a onda pobrojao projekte - od uređenja centra, sprovedene gasne i kanalizacione mreže, pa do Brodogradilišta koje izrađuje brodove za izvoz.

U novom objektu školske zgrade nalazi se 15 učionica i jedan kabinet informatike, osam pripremnih prostorija za nastavnike, a i opredeljen je prostor za biblioteku od 12.000 knjiga.

- Iako je ovaj projekat najmanje koštao u odnosu na druge koji su realizovani u proteklom periodu, on ima najveću vrednost. Objekat je urađen po svim standardima koje treba da ima moderna škola, a u njemu će deca sticati nova znanja - naglasio je gradonačelnik Sanader.

Najstarija bivša učenica ove škole Jelena Dejanović (89) simbolično je zatvorila staru školsku zgradu, dok je Ivana Čugurović, najmlađa učenica OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod", otključala novu školsku zgradu.

OTVARANjE

NOVA školska godina u Molovinu, kod Šida, započela je otvaranjem renovirane zgrade Osnovne škole "Sremski front".


Svečanosti je prisustvovao Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad.

UREĐENjE

LETNjI raspust sve škole i vrtići na području Sremske Mitrovice iskoristili su za renoviranje i pripremu prostora za doček nove školske godine, a radovi su koštali više od 13 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije