RADISAV Pantović (61), poznati trstenički plivač maratonac i skakač u vodu, uspeo je da prepliva osam kilometara samo s jednom rukom! Poduhvat je izveo na Savi u Šapcu, godinu dana nakon što se na Zapadnoj Moravi u rodnom mestu izveštio plivajući neobičnom tehnikom čitavih 6,2 kilometra.

Ceo poduhvat, koji je trajao oko dva sata, pratila je stručna ekipa, u kojoj je bio i Vojislav Mijić iz Šapca, trostruki svetski šampion u maratonu i čovek koji je preplivao Lamanš. Uz Trsteničanina su u dva motorna čamca i u kajaku bili prijatelji i saradnici, Bojan Bukorović, Nemanja i Vasa Petrović, kao i Dragan Dimitrijević. Podrška je stigla i od Vladimira Komarova, poznatog ruskog plivača maratonca, takođe prvaka, koji je i veliki Pantovićev prijatelj.

- SVE je prošlo kako treba, prezadovoljan sam, mada me je vetar u zadnjoj deonici nadomak Šapca iz pravca Drenovca sprečio da idem i preko 10 kilometara, što ću, verujem, ako ne bude bilo talasa, uspeti naredne godine - priča, za "Novosti", Radisav Raka Pantović. - Sava je mnogo mirnija od Morave, liči mi na jezero, a upravo sam se u jednom, jezeru Ćelije kod Kruševca, pripremao poslednjih mesec dana.

Pročitajte još - POGLEDAJTE ČUDO OD DETETA: Dečak iz Ohrida plivao osam sati po nevremenu, uprkos bolesti! (VIDEO)

Dragoceno je iskustvo na rečnim vodama za Pantovića. Rodio se i odrastao praktično na obali, kao sin Božidara Pantovića, jednog od najvećih zanatlija, skakača u vodu i pecaroša na Zapadnoj Moravi.

RAZLOG da počne da pliva jednom rukom nakon više od 3.500 isplivanih kilometara, rekorder Pantović pronašao je u želji da razume osobe sa invaliditetom, koje se na paraolimpijadama i drugim sportskim događajima odvažno nadmeću.


- Trebalo mi je oko šest godina da pronađem pravu tehniku i da plivam duže od nekoliko kilometara, a prošle godine sam uspeo da jednom rukom prevaziđem plivača iz Venecuele koji je sa pet kilometara držao zvaničan rekord - podseća Pantović, koji je iz vode svojevremeno uspeo da spase dečaka od 12 godina. - More nikada mnogo nisam voleo, s njim nisam ni imao sreće. Zato sam kao mlađi redovno vežbao skokove s mosta, moju reku poznajem u dušu. Tu sam, osim običnog čamca, naučio da upravljam čamcem s motkom, koji je vezan za tradiciju našeg kraja.

U VODI KO NA SUVOM

IAKO je zagazio u sedmu deceniju, Radisav Pantović često učestvuje u gogojavljenskom plivanju za krst, na plivačkom maratonu i drugim zvaničnim događajima koji se za zaljubljenike u reku organizuju svake godine na Zapadnoj Moravi u Trsteniku.