APATINAC Jovan Lakatoš ima nesvakidašnju priču sa dalekih puteva i veliku ljubav prema orlovima. Nije reč o običnim već o belorepanima. Ima ih i u Apatinu, ali je on, za više od pola veka, u potrazi za njima prešao više od 200.000 kilometara širom sveta. Putovao je avionima, kamionima, konjima i pešice, od Himalaja i Kamčatke, do Severne Amerike, Mediterana, Afrike, da bi danas u svojoj bogatoj foto-arhivi imao selektovanih oko 37.000 kolor dijapozitiva, blizu 5.000 crno-belih negativa na koje je posebno ponosan, oko 7.000 kolor--negativa, i više od 6.000 digitalnih zapisa za poslednje dve godine.

Pročitajte još: Spasen otrovani orao belorepan

Na Kamčatku je ovaj fotograf prirode i ornitolog odlazio četiri puta. Lakatoš i Nemac Klaus Nige bili su verovatno prvi fotografi kojima je dozvoljeno snimanje u ruskim nacionalnim parkovima.

- Trebalo nam je more papira i potvrda o našim fotografskim referencama i pretenzijama. Srećom, znao sam malo i ruski, pored ostala četiri jezika koje govorim, što mi je olakšalo snimanje na terenu - priča svoju životnu i uzbudljivu priču Lakatoš. - Kamčatskog orla, koji je najveći na svetu, (samo raspon krila je 2,6 metara) snimio sam odlično tek nakon četvrtog boravka.

Kamčatku Lakatoš pamti i po tome što je prvi put imao 500 rolni "Kodakovih" filmova sa kojima je mogao ispaliti 18.000 kadrova.

- Sve je bilo podređeno najvećem orlu beloplećašu - seća se Lakatoš.

Belorepan u Gornjem Podunavlju

NAGRADA

U ROZENHAJMU, kod Minhena, na prvom svetskom festivalu fotografa prirode Jovan Lakatoš je zablistao fotografijama koje je pratila njegova originalna priča. Osvojio je prvo mesto.