PROTESTUJUĆI zbog neisplaćenih zarada, deo radnika fabrike za proizvodnju kontejnera za smeće "Goša Solko" iz Smederevske Palanke je stupio u štrajk. Pritom, u ovdašnjim pogonima osobe sa invaliditetom čine više od polovine zaposlenih, a poslovodstvo im plate duguje još od marta...

Podsetimo, "Goša Solko" je državna firma u restrukturiranju - registrovana za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Od ukupno 72 zaposlena, rad je obustavilo njih 17.

Pročitajte još: Štrajk zbog manjih plata u “Mitrosremu”

- Uprkos razgovorima sa rukovodstvom, pomaka nema već šest dana - kaže predsednik Štrajkačkog odbora Petar Šević. - Nezadovoljni radnici traže isplatu zaostalih zarada, uplatu poreza i doprinosa, te isplatu sindikalnih članarina i jubilarnih nagrada. Tokom dvodnevnih pregovora sa direktorom, iako se mahom radi o gluvonemim i nagluvim radnicima, čulo se i mnogo teških reči na naš račun.

Radnički lider ističe i to da je prvi čovek fabrike ponudio isplatu zarada u više rata, do oktobra, ali štrajkači žele garancije. U međuvremenu su o svom problemu obavestili Ministarstvo rada i očekuju da država posreduje u pregovorima.

- Ovo je stopostotno državna firma, iz republičkog budžeta dobijamo 75 odsto sredstava na ime zarada i doprinosa, pa nam nije jasno gde je taj novac - navodi Šević.

Na sve to, iz firme "Goša Solko" poručuju da nema redovnog poslovanja, odnosno da kupce neretko moraju da čekaju. Kada posla ima, radi se i po 16 sati, a prosečna zarada iznosi oko 30.000 dinara.

Pročitajte još: I gazde traže pravo na štrajk!

Fabrika je, inače, otvorena 1978. i uglavnom poizvodi komunalnu opremu, ali i čelične konstrukcije, auto-prikolice, te delove za poljoprivredu i dečja igrališta.


NASTAVAK PREGOVORA

DIREKTOR firme "Goša Solko" Dragiša Marković je juče bio zauzet za razgovor sa novinarima ali je, kako nezvanično saznajemo, štrajkačima obećao nastavak pregovora i zajedničko iznalaženje zadovoljavajućeg rešenja.