Novi život vetrenjače u Šušari

J. J. B.

22. 08. 2018. u 12:28

Urađen projekat nove revitalizacije stoletnog objekta u Šušari. Ukupna vrednost planiranih radova dva miliona dinara

Нови живот ветрењаче у Шушари

STOLETNA vetrenjača u selu Šušara, kod Vršca, koja od lane predstavlja spomenik "slomljenih krila", trebalo bi konačno da bude obnovljena iduće godine. Lokalna samouprava je uradila projekat njene rekonstrukcije, koja će koštati oko dva miliona dinara. Novac će biti obezbeđen iz gradskog budžeta.

To će biti drugi put za šest godina da se taj značajan istorijski objekat revitalizuje, s obzirom na to da prethodni pokušaj iz 2012. nije uspeo. Tada je vetrenjača, nakon pola veka nebrige, obnovljena na osnovu šturih skica iz prošlosti, što je grad koštalo oko 10.000 evra. Ideja je bila da ponovo bude osposobljena za vodosnabdevanje sela, što joj je bila namena u prošlosti. Međutim, zbog lošeg proračuna snage vetra i jačine nosača krila, do toga nikada nije došlo.

- Lane smo gornji deo konstrukcije morali da skinemo, jer su propeleri i od najmanjeg strujanja vazduha pravili nepodnošljivu buku, koja se čula u celom selu. Da zlo bude veće, vetar ga je kasnije oborio, pa su se elise potpuno iskrivile - podseća predstavnik sela Toni Fodor.

Novi projekat predviđa da vetrenjača, koja je sagrađena davne 1903. godine, služi samo kao turistička atrakcija tog sela na rubu Deliblatske peščare. NJena specifičnost je to što su pojedini delovi konstrukcije rađeni u Ajfelovoj radionici u Parizu, kao i da je Šušara, zahvaljujući njoj, imala vodovod čak četiri godine pre francuske prestonice. Bila je u funkciji do pedesetih godina prošlog veka.

SOBE ZA TURISTE

UZ vetrenjaču se nalazi i prateći objekat sa tri sobe, koje meštani planiraju da osposobe za izdavanje turistima, najčešće biciklistima, koji pohode jedinstveni lokalitet u Evropi - Deliblatsku peščaru. Za to će im, kažu, biti potrebna dodatna pomoć nadležnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije