U novu vinariju 30 miliona evra

J. J. BALJAK

09. 08. 2018. u 13:51

"Vršački vinogradi" realizovali najveću investiciju na prostoru eks-ju. Projektovani kapacitet premašuje sedam i po miliona litara

У нову винарију 30 милиона евра

Inoks posude sa sopstvenim hlađenjem Foto J. J. B.

VRŠAČKI vinogradi", koji od februara 2017. posluju u sklopu sistema "Svislajon-Takovo" Rodoljuba Draškovića, sagradili su najsavremeniju vinariju u Srbiji, vrednu čak 30 miliona evra. To je, uz ulaganje u obnovu dotrajale mehanizacije i podizanje novih plantaža, dosad najveća investicija u vinarstvu na prostoru stare Jugoslavije.

Kapitalni objekat sagrađen je za samo godinu i po, na ekonomiji usred nepreglednih plantaža vinove loze, sa desne strane puta za selo Mesić. Prostire se na 7.600 kvadratnih metara i podeljen je na pet proizvodnih celina. Veći deo najsavremenije i automatizovane opreme već je instaliran, pa se očekuje da će na jesen tu prvi put biti prerađen i lagerovan kompletan rod sa plantaža ovog preduzeća.

- Trenutno imamo 168 inoks posuda sa sopstvenim hlađenjem, što je dovoljno da bude primljen sav rod koji naši vinogradi daju. S vremenom ćemo taj broj povećavati do projektovanog kapaciteta vinarije od preko sedam i po miliona litara, jer je u planu podizanje još 300 hektara novih zasada - kaže Aleksandar Ivkov, izvršni direktor podrumarstva u "Vinogradima".

Za sat se napuni 4.000 flaša

Novi vlasnik je proizvodnju fokusirao na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina, zbog čega se prilikom realizacije ove investicije svakom detalju pridavala posebna pažnja. Samo je u potpuno automatizovanu liniju za punjenje, čiji je kapacitet 4.000 boca na sat, uloženo više od milion evra.

- Najvažnije je što ta linija omogućava da tokom punjenja u flašu uđe vrlo nizak sadržaj rastvorljivog kiseonika. To doprinosi pravilnoj evoluciji vina i očuvanju aromatskih materija - ističe sagovornik "Novosti". Ispod vinarije se nalazi podrum u kom "Vinogradi" planiraju da u limitiranim serijama prave sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će čuvati u hrastovim buradima. Uz to, najavljuju da će privremeno obustaviti proizvodnju čuvenog "banatskog rizlinga", jer žele da i od njega naprave kvalitetniji proizvod.

Aleksandar Ivkov

STARI PODRUM - NEISPLATIV

"VINOGRADI" su u kapitalnu investiciju ušli iako je u vlasništvu firme jedan od najvećih podruma u Evropi, kapaciteta 34,2 miliona litara. Kažu, bilo im je isplativije da izgrade novi nego da novac ulože u modernizaciju starog objekta, koji je u izuzetno lošem stanju. Šta će sa njim biti, još se ne zna.

- Prednost nove vinarije je i to što je, za razliku od stare, koja je u gradu, podignuta među plantažama. To znatno skraćuje transport grožđa i omogućava njegovu bržu preradu - dodaje Ivkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nema to veze s vinom

09.08.2018. 15:17

@Michael - to će biti za široke narodne mase po evro za litar...