U TRENUTKU gromoglasne najave 33. "Dana piva", Zrenjanin je bukvalno ostao bez svoje pivare, koja je posle dva i po veka demontirana i otpremljena u staro gvožđe.

A kako se penušavi napitak, kojem Lale tepaju "tečni lebac", ovde već više od decenije uopšte ne proizvodi, stalno se postavlja pitanje smisla organizovanja pivske fešte u uobičajnom formatu. Doduše, za razliku od prethodnih, ovogodišnji su svedeni "samo" na nedelju dana (27. avgust - 2. septembar).

Prva licitacija štandova pokazala je da bi trebalo da Grad zaradi oko 6,3 miliona dinara. Istovremeno, za nastup muzičara već je plaćeno 25 miliona, pa se sumnja da će i ovogodišnji "Dani piva", poput svih prethodnih, doneti debeli minus budžetu. Ta činjenica nekima je poslužila za kritiku gradske vlasti, kojoj se zamera da previše daje za "hleb i igre", iznose se i sumnje u "nameštanje" gostovanja na manifestaciji, na šta je ukazala i Državna revizorska institucija. Iako je preporuka revizora bila da se angažovanje muzičara učini transparetnim, i za 33. "Dane piva" sve je dogovoreno u skraćenoj javnoj nabavci - samo za jedan dan i sa jednim ponuđačem...

Pročitajte još - "DANI PIVA" U ZRENjANINU: Uspeh, a u kasi minus

Ovog puta sa agencijom iz Novog Sada, jer je direktor lokalne muzičke produkcije, preko kojeg su dovođeni zabavljači, uhapšen zbog utaje poreza. Protiv njega se vodi i istraga zbog pada bine u maju ove godine, kada je teško povređena voditeljka programa.

Pivo mami i po nekoliko hiljada posetilaca

Zvezde ove godine su Marija Šerifović, Haris Džinović, Bajaga i "Instruktori", "Riblja čorba", Darko Rundek i rokeri iz "Goblina". Poseban pečat programu trebalo bi da da Zrenjaninska filharmonija, sa kojom će ovoga puta nastupiti proslavljeni tenor Bela Mavrak, koji je svetsku karijeru ostvario otisnuvši se iz Zrenjanina.

- Pripremili smo izuzetno bogat i raznovrstan program. Zrenjanin će poslednje nedelje avgusta biti prestonica zabave i siguran sam da ćemo zadovoljiti sve ukuse - poručuje Zoran Ljubotina, iz TO, najavljujući dolazak nekoliko hiljada domaćih i stranih gostiju.

PREKO TENDERA

NIJE tajna da su bez konkursa i pod nepoznatim uslovima, štandove na Trgu slobode dosad dobijali privilegovani pojedinci. Iz Komunalne policije sada najavljuju da će ova praksa biti prekinuta, a lokacija ponuđena na javnom tenderu, što je posebno obradovalo lokalne ugostitelje.