OD sredine jula do kraja avgusta u raznim delovima Vojvodine strada bezmalo stotinak roda i njihovih mladunčadi. Ovo je period kada većina mladunaca bele rode izleće iz gnezda. Oni tek uče da lete i da sami "love" hranu (i dalje im je delimično donose i roditelji), te se pripremaju za prvu seobu na jug.

Po rečima Marka Tucakova, ornitologa u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, stradaju mladunci ali neretko i roditelji koji su iscrpljeni od neprestanih napora da pribave hranu potomstvu.

- Ovih dana javljaju nam se svakodnevno građani koji povređene rode pronalaze kraj puteva, u dvorištima svojih kuća, na javnim mestima - kaže Tucakov i upućuje da ako pronađene rode ne mogu da lete, to je jasan znak da im je potrebno stručno zbrinjavanje.

Poslednjih dana zabeležena su stradanja roda u Bačkom Magliću, Mačvanskoj Mitrovici i nekolicini drugih vojvođanskih naselja.

Pročitajte još - Krivolov u Petrovaradinu: Češljugare hvatao lepkom za pacove

Rode se često sudaraju sa žicama na dalekovodima, ali nije redak slučaj da se mladunci povrede još u gnezdu, u čiju strukturu je poslednjih godina "upleteno" sve više veštačkih materijala. Konopci i žice su najopasniji za mlade rode, jer se njihove noge mogu upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda.

Ukoliko građani pronađu rode na tlu u okolini elektrovodova, gnezdo koje je u letnjoj oluji palo sa mladuncima nesposobnim za let, ili pak uoče povređene odrasle rode nesposobne da polete, potrebno je pozvati Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako bi tim ornitologa što pre izašao na teren.

POZIV NA PAŽNjU

TUCAKOV apeluje na oprez prilikom vožnje. Rode su kraj puteva jer tu ima dosta hrane. Pokošeni putni pojasevi puni su insekata i glodara, a česta su i divlja smetlišta - izvori hrane koja ih privlači. Na smetlištima, takođe ima dosta glodara, koje rode jedu.