Trg će nositi ime Jovana Ćirilova?

R. Šegrt

01. 08. 2018. u 07:59

Трг ће носити име Јована Ћирилова?

Foto Grad Kikinda Budući izgled mini trga ispred kikindskog teatra

Građani će odlučiti kakvo će ime dobiti novi trg na 260 metara kvadratnih ispred Narodnog pozorišta u Kikindi

KADA bude završena izgradnja novog ulaza u Narodno pozorište u Kikindi, urediće se i prostor ispred objekta, pa će grad dobiti i novi, mali gradski trg od oko 260 metara kvadratnih. Novi trg biće deo sadašnje pešačke zone i skladno povezan sa novim foajeom pozorišta i centralnim gradskim trgom. A kako će se novi trg zvati i da li će poneti ime teatrologa Jovana Ćirilova, kako je predlagano, odlučiće građani.

Pročitajte još: Ispunjena želja Jovana Ćirilova

- Lično nemam ništa protiv tog predloga, ali će sigurno biti i drugih ideja i sve ćemo ih razmotriti. Zasad ništa definitivno nije odlučeno. Zato ćemo organizovati javnu raspravu i tako, smatram na najbolji način, odabrati ime - izjavio je gradonačelnik Pavle Markov.

Pre četiri godine postojao je i zvaničan predlog da kikindsko pozorište nosi ime Jovana Ćirilova. Predlagač je bila jedna politička stranka koja je predlog dostavila i tadašnjoj SO, ali nije prihvaćen.

Međutim, nije se sasvim odustalo od namere da se Kikinda na trajan način seća Ćirilova koji je rođen u ovom gradu. Književnik Spasoje Grahovac i publicista Dušan Dejanac, smatraju da grad treba da se oduži velikom srpskom teatrologu i književniku. Nakon njegove smrti, gradskoj vlasti dostavili su nekoliko predloga.

Pročitajte još: Vremeplov: Ćirilov živeo za teatar i kulturu

- Smatramo da Ćirilovu treba da se podigne spomenik, ili da se jedna ulica nazove po njemu. Mislimo da bi to ime trebalo da bude deo sadašnje Ulice generala Drapšina, i to od hotela "Narvik" do Čanadske, jer je to najlepši deo grada. Predložili smo i da se na kući u kojoj je Ćirilov rođen, u Ulici Đure Jakšića, postavi spomen-ploča - predočava Dejanac.

TRAJNO OBELEŽJE

BIVŠI direktor pozorišta u Kikindi, sada direktor "Bitef teatra", književnik Miloš Latinović, još pre četiri godine rekao je da Ćirilov zaslužuje trajno obeležje u Kikindi.

- I njegovi kasniji dolasci govorili su o vezanosti za Banat i ovaj grad, bez obzira na to što je bio čovek svetske reputacije - smatra Latinović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Недељко Глишић

01.08.2018. 08:33

Јован Ћирилов није величина да би се по њему звао трг.Није разумео да ћирилица не може да опстане у двојству са латиницом, па се јавно питао како мање може бити боље од више. Није добро кад крава отели теле са две главе.

E pederi, pederi

01.08.2018. 09:42

Ubiše se da svom toplom bratu dodele neko trajno obeležje u Kikindi i da to bude buduće stecište okupljanja tih akrepa. Da je bio normalan ne bi ga se ni setili. Ostavite nam Kikindu na miru i iš odavde.

питање

01.09.2018. 10:46

Све је боље од комунистичких имена, али, није ми јасно за шта је Ћирилов толико заслужан. Има толико значајних личности којима се нисмо одужили - научника, восјковођа, писаца, уметника, министара, градоначелника, добротвора, проналазача, спортиста ... - стварно много људи који су учинили нешто добро и значајно за народ и државу.