Izbište: Temelji za 20 vetrenjača

J. J. BALJAK

25. 07. 2018. u 10:28

U Izbištu niče jedan od najskupljih vetroparkova u Srbiji. "MK Fintel vind" završava dva delekovoda i trafo

Избиште: Темељи за 20 ветрењача

"KOŠAVA" Gradnja priključno-razvodnog sistema u vetroparku

VETROPARK "Košava", koji u ataru sela Izbište, kod Vršca, gradi kompanija "MK Fintel vind", dobija prve obrise. Trenutno se postavljaju temelji za 20 vetrogeneratora, a u završnoj fazi je i izgradnja dva dalekovoda, trafostanice i priključno-razvodnog postrojenja, posredstvom kojih će se "zelena" struja distribuirati u 45.000 domaćinstava.

Vrednost dosad izvedenih radova premašuje 20 miliona evra. Ceo projekat će ukupno koštati 120 miliona, što je najveća suma, koja je dosada uložena u tu oblast u Srbiji. Planirano je da prvi kilovati počnu da se isporučuju tokom 2019. godine.

- Uz stručnost i iskustvo srpskih firmi, kao i stotinak lokalnih radnika, koje smo angažovali, verujem da ćemo sve radove završiti u predviđenom roku. Zatim nas očekuju nove investicije, jer smo opredeljeni da nastavimo sa ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji. Želimo što više da iskoristimo potencijal koji vaša zemlja ima - istakao je Ticijano Đovaneti, izvršni direktor kompanije "Fintel energija", u sklopu koje posluje "MK Fintel vind".Kako je ranije najavljeno, Italijani planiraju da uz ovih 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage 69 megavata, na istom mestu podignu još 19 turbina. Predviđeno je da njihova izgradnja košta dodatnih 100 miliona evra.

- Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, imamo u planu i dodatne investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu - najavio je Đovaneti.

"MK Fintel vind" je, inače, vlasnik prva dva vetroparka u Srbiji - "Kula" kod Kule i "La pikolina" u selu Zagajica, kod Vršca, koja ukupno imaju četiri vetroturbine. Prvi je otvoren 2015, a drugi godinu kasnije. NJihova ukupna vrednost je 25 miliona evra.REGION SA SEDAM VETROPARKOVA

JUŽNI Banat, koji je poznat po vetrovitim danima, za koju godinu će postati pravi region vetrenjača. Predviđeno je da tu ukupno budu podignute 182 vetroturbine u sedam vetroparkova. Uz već postojeći "La pikolina" (dve turbine) i alibunarski "Malibunar" (četiri), kod Alibunara se uveliko grade još tri vetroparka različitih investitora. Tu je i pomenuta "Košava", dok je najveći među njima "Čibuk 1", kod Kovina (57 turbina).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije