Centralni prečistač na sremskoj strani

Z. GRUMIĆ

24. 07. 2018. u 11:13

Odmiču planovi za rešavanje jednog od najznačajnijih komunalnih postrojenja u Novom Sadu. Vrednost prve faze 70 miliona evra

Централни пречистач на сремској страни

PETROVARADIN Jedna od mogućih lokacija Foto N. Fifić

OČEKUJE se da uskoro bude objavljen tender za izvođača radova na izgradnji Nove glavne crpne stanice u sistemu odvođenja otpadnih voda na području Novog Sada, kako bi kada taj deo poslo bude okončan moglo da se pristupi gradnji Centralnog prečistača koji će biti objekat usklađen sa najsavremenijim evropskim standardima.

Za lokaciju ovog objekta "konkurisale" su dve lokacije, od kojih je prva na starom Kaćkom putu na bačkoj obali Dunava, i ona na Rokovom potoku koja se nalazi na sremskoj strani reke u potesu Petrovaradina.

Kako je nedavno potvrdio Vladimir Stojković, član Gradskog veća za komunalne poslove, to centralno postrojenje, jedna od najznačajnijih investicija u novosadskom komunalnom sistemu, trebalo bi da se nalazi na lokalitetu Rokov potok, u skladu sa preporukom iz prethodne studije izvodljivosti rađene za taj projekat.

- Ukupna vrednost prve faze izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda, projektovana je na 70 miliona evra, ali se očekuje da taj iznos bude i viši - napomenuo je Stojković u raspravi na prošloj sednici Skupštine grade, prilikom razmatranja rebalansa novosadskog budžeta.

STUDIJA IZRADA Prethodne studije izvodljivosti s Generalnim projektom za CP košta 300.000 evra. - Novac je obezbeđen iz Fonda za tehničku podršku za Zapadni Balkan - kaže Stojković.

On je tada napomenuo da je za početak gradnje jedan od ključnih preduslova izgradnja nove glavne crpne stanice, koja će se nalaziti u blizini novog drumsko-železničkog mosta, nekadašnjeg Žeželjevog, na novosadskoj obali Dunava.

- Za prvu fazu izgradnje u gradskom budžetu planirano je ukupno 860 miliona dinara, odnosno po polovinu tog iznosa ove i iduće godine - objasnio je Stojković.

U okviru tog velikog i važnog projekta neophodno je uraditi i druge prateće kolektore i crpne stanice.


KAPACITET POSTROJENJA

KAKO je planirano, izrada neophodne tehničke dokumentacije i drugi pripremni radovi neophodni za start izgradnje CP, trajaće oko dve godine. Predviđeno je da to centralno postrojenje zadovolji potrebe prečišćavanja otpadnih voda naseljenog mesta od 400.000 stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije