EKSPROPRIJACIJA parcela koje se nalaze na trasi buduće železničke obilaznica oko Niša se odvija uspešno i po utvrđenom planu, pa član radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković - neposredno zadužen za veliki posao na koji Nišlije čekaju duže od dve decenije - kaže da će gradnja početi za dve godine. Dakle, pruga koja prolazi kroz centar grada bi do 2022. trebalo da zauvek ode u istoriju...

- Nadam se da ćemo do juna iduće godine završiti eksproprijaciju zemljišta na potezu od Popovca do Sićeva, gde je u pitanju čak 1.900 parcela. U katastru je već zvršena prenamena iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište, zbog čega će vlasnici njiva dobiti veću nadoknadu - ističe Slavković i napominje da su na 1.800 dosad donetih rešenja stigle samo dve žalbe koje će, po proceduri, biti rešavane u imovinskom postupku.

PROČITAJTE JOŠ: Niš: Život kraj šina bar još deceniju

Kaže, nadalje, da je upravo završeno veštačenje stambenih i industrijskih objekata koji se nalaze na trasi budućeg koloseka. A, tu je i plan reseljavanja koji je neizostavni deo dokumentacije - obavezujući kako za "Železnice Srbije", tako i za resorno Ministarstvo.

Iače, izvođač radova za nišku železničku obilaznicu bi - shodno najavama nadležnih - posle međunarodnog tendera mogao da bude izabran do kraja sledeće, 2019, a završetak radova i kompletno izmešten kolosek iz samog centra Niša su planirani tri godine kasnije.

BESPOVRATNO ZA DVE PRUGE

KAKO je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) će radove na jugu Srbije podržati sa ukupno 5,5 miliona evra bespovratnih sredstava. Dva miliona evra je odobreno za izradu projekta neophodnog pri dobijanju građevinske dozvole za jednokolosečnu obilaznu prugu oko grada na Nišavi, koja je i deo projekta modernizacije koloseka na Koridoru 10, od Niša do Dimitrovgrada. Preostalih tri i po miliona evra je opredeljeno za izradu idejnog projekta sa Studijom opravdanosti i Studijom procene uticaja na životnu sredinu pri modernizaciji pruge na Koridoru 10, na deonici Niš-Preševo - granica sa Makedonijom.