Leksikon govora sa ki

Sofija Babović

22. 07. 2018. u 09:33

Miloš Milošević sakupio kolekciju posebnih trsteničkih izraza. U odnosu na prvu knjigu iz 2010, 3.500 novih poređenja

Лексикон говора са ки

Miloš Milošević - Šika, sakupljač posebnih izraza iz rodnog kraja

TRSTENIČANIN Miloš Milošević - Šika uspeo je da sakupi ravno 7.924 posebnih izraza iz rodnog kraja, u kojima se predmeti i pojave upoređuju uz upotrebu spojnice "ki". Prvi leksikon poređenja trsteničkog kraja pod nazivom "Ki" objavio je 2010. godine, ali je zbog izuzetnog interesovanja i odziva sunarodnika, kolekcionar počeo da dopunjuje to izdanje. Tako je nedavno iz štampe osvanula knjiga koja u odnosu na prvu ima 3.500 novih poređenja.

"Voli ga ki svinja rotkve", "vrišti ki da ženi brata", "Go ki svirajka", "Čuva tajnu ki rešeto vodu" - neki su od autentičnih izraza Trsteničana sa kopulom "ki", koja zauzima "počasno" mesto i u kletvama: "Daboda (Da Bog da) ostao ki talog u šolje" (bezvredan), "Daboda ti deca bila ki Pikasove slike" (ružna). "Ki" može da se "šepuri" na samom početku poređenja, kao što su: "Ki da je iz majdana odvaljen" (jako razvijen) ili "Ki da su ga jašile karakondžule" (zbunjen).

NERETKO, ironija krasi neke od komparacija: "Mlad ki Starina Novak", "Lep ki vojni otpad", "Dobar ki pod gas-masku", "Voli ga ki robijaš državu", "Trezan ki kupus"...

- Drugo izdanje sam sakupljao od izlaska iz štampe prvog izdanja, sve do polovine 2017. godine - kaže, za "Novosti", Miloš Milošević, popularni pisac za decu. - Kada je, nakon desetogodišnjeg sakupljanja ovog jezičkog bogatstva, prvi leksikon izašao iz štampe, nisam ni slutio da će se dogoditi i drugi, proširen, a najmanje sam očekivao da će ta knjiga biti primljena sa oduševljenjem i kod čitalaca, a i kritike.

NEMA situacije, osobe, ličnosti, stanja koji se već vekovima ne upoređuju u ovim krajevima, a tako je i danas. Otuda je Milošević pronašao i poređenja gde se spominju žandarmi, Gorbačov, kinder-jaje, surutka, domaće životinje, zanati, poljoprivredne alatke i, naravno, svi članovi familije, od žene koja može da "zavrti mozak ki ringišpil", do izraza kojim se opisuje neiskrena tuga, jer taj "žali ki zet taštu".

- Kolekciju sam sakupljao dugo, beležio sam izraze na salvetama i fiskalnim računima u kafani, blokčićima, papirićima, zapisivao bih gde god bi ih čuo - svedoči sagovornik "Novosti", dodajući da će leksikon biti promovisan i na sceni Amaterskog pozorišta u Trsteniku.

"KI" Drugo, dopunjeno izdanje leksikona

OBJAŠNJENJE ZA "NETRSTENIČANE"

KAKO bi pomogao neupućenima da bolje razumeju izraz, Miloš Milošević je u dopunjenom izdanju leksikona navodio i kontekst upotrebe svakog od poređenja. Fusnotama su objašnjene neke ličnosti i pojave.

- Manje poznate reči, arhaizme, lokalizme, pojmove, toponime dodatno sam pojasnio u Rečniku u knjizi, pošto su sva poređenja izgovorena na lokalnom dijalektu, pojedinim rečima, zbog lakšeg razumevanja, dodavao slovo (natpis) koje se ne izgovara u pomenutom dijalektu - kaže autor.

ZA DECU PIŠE NAJVIŠE

U OVOJ priči vredni sakupljač izraza, Miloš Milošević - Šika je nagrađivani autor za decu, dramski književnik, fotograf, autor na desetine drama, zbirki pesama, pozorišnih igara i igrokaza za decu, zastupljen u više antologija, zbornika, humora i satire. Osnivač je književnih i kulturnih manifestacija, urednik više od 100 knjiga poezije, proze i satire, pisac 50 recenzija za rukopise i brojnih songova za dečje TV programe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije