Gasovi opasni po zdravlje?

Z. RAJIĆ

21. 07. 2018. u 10:52

Гасови опасни по здравље?

Kafilerija prijavljena kao nadstrešnica - Foto Udruženje "Lokal"

Zahtev udruženja “Lokal” u Vrbasu da se zatvori spalionica animalnog otpada. Postupak za izdavanje dozvole “Eko-vet plusu” moraće da se ponovi

UDRUŽENjE građana “Lokal” (“Lokalna alternativa”) iz Vrbasa zatražilo je da se zabrani rad spalionice animalnog otpada na putu prema Bačkom Dobrom Polju. Istovremeno je Ekološki pokret Vrbasa (EPV) podneo zahtev Opštinskoj upravi (OU) da se povuče lokacijska dozvola za ovaj objekat, “zbog osnovane sumnje u dostavu lažnih informacija o bezbednosti postrojenja po zdravlje ljudi i životnu okolinu”. Ekolozi su od inspekcije zatražili da izda nalog za merenje emisije gasova iz spalionice u punom radnom režimu.

Pročitajte još: Meštani Vrbasa i Kule izabrali zdravlje

Zastupnik “Lokala” Jovan Radović ističe da je inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine, na žalbu udruženja, poništila Rešenje o potrebi izrade studije uticaja na životnu sredinu, koje je OU Vrbas donela na zahtev firme “Eko-vet plus” iz Novog Sada, vlasnice spalionice. Prema njegovim rečima, aktivisti “Lokala” su pratili realizaciju projekta izgradnje spalionice animalnog otpada, veoma rizičnog za stanje životne sredine.

Pročitajte još: Vrbas: Ekolozi drmaju fotelju predsedniku opštine

- Posle uvida u podnetu dokumentaciju firme “Eko-vet plus” skrenuli smo pažnju na nepravilnosti. Pošto nismo naišli na razumevanje, podneli smo žalbu inspekciji ministarstva, koja je uvažila naše primedbe, poništila rešenje OU i naložila ponovni postupak - objasnio je Radović.

OPŠTINA ČEKA DOPIS PREDSEDNIK opštine Milan Glušac rekao je na poslednjoj sednici SO da lokalna samouprava, za razliku od “Lokala”, nije dobila dopis Ministarstva zaštite životne sredine. Glušac je kazao da je proverom utvrđen niz tehničkih grešaka, a ne proceduralnih, ali da će Opština svakako postupiti po rešenju ministarstva, čim ono stigne.

On navodi da je najkrupnija greška OU bila izdavanje lokacijskih uslova “Eko-vet plusu” za “nadstrešnicu za pokrivanje opreme za spaljivanje animalnog otpada”.

- Za podizanje nadstrešnice obezbeđena je parcela koja je služila za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Za takav objekat, koji je tretiran kao pomoćni, nije bila potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu. To znači da lokacijski uslovi nisu bili u skladu sa namenom objekta, koji zahteva posebnu parcelu i praćenje celokupnog rada - ukazao je Radović.

Budući da je za rad postrojenja za spaljivanje životinjskog otpada potrebno rešenje o potrebi izrade studije uticaja na životnu sredinu, koje je republička inspekcija poništila, Radović naglašava da je OU obavezna da zabrani rad spalionice do okončanja ponovljenog postupka.

Povodom krivične prijave koju je EPV podneo zbog štetnog ugovora sa “Eko-vet plusom”, “Lokal” je zatražio da opštinski pravobranilac ispita zašto je raskinuta saradnja sa somborskom “Proteinkom”, kojoj je mesečno plaćano 25.000 dinara, a novosadskoj firmi 1.020.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije