Kuršumliji staro ime!?

D. Zečević

20. 07. 2018. u 12:41

Podeljena mišljenja o inicijativi da grad na Toplici vrati srednjovekovni naziv. Predlog da se grad ponovo zove Bele Crkve podstaklo oživljavanje manastira

Куршумлији старо име!?

Foto B. Pantić

TOKOM nedavne posete manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, prvoj Nemanjinoj zadužbini, patrijarh srpski Irinej ponovio je inicijativu za promenu naziva Kuršumlije u nekadašnje srednjovekovno ime Bele Crkve. Naime, ovaj predlog pokrenut je pre nekoliko godina oživljavanjem manastira na brdu iznad Kuršumlije koji je više od decenije bio zatvoren, a lokalna samouprava i tada se saglasila sa pomenutom inicijativom.

- Inicijativa za promenu naziva Kuršumlije, koji datira iz turskog doba, u nekadašnje srednjovekovno srpsko ime nije ništa novo, ali se do sada nije radilo na tome. Međutim, pošto je sada u lokalnoj samoupravi postignuta saglasnost, preostaje nam samo da ispoštujemo zakonsku proceduru - kaže Dragoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Dok Julka Kuzmanović Cvetković, arheolog prokupačkog narodnog Muzeja Toplice, koja je radila i inicirala istraživanje i obnovu Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, ističe da je mnogo bitnija suštinska obnova ovih svetinja.

- Daleko je bitnije da se obnove svetinje i da narod dolazi u njih, ali ako bi promena naziva značila i početak napredovanja ovog kraja, potpuno sam saglasna sa tim. Međutim, ne sme se ostati samo na najavama oko obnove svetinja, jer ove zadužbine, koje smo nasledili, moramo ostaviti i pokolenjima za nama - ističe Julka Kuzmanović Cvetković, jedan od najboljih poznavalaca istorije i kulture ovog kraja.

Međutim, iako reč stručnjaka govori da naziv imena grada neće promeniti ništa suštinski ukoliko ne bude značajne obnove manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, koji je u ruševinama, mišljenja žitelja oko eventualne promene naziva grada su podeljena. Naime, većina sagovornika "Novosti" smatra da promena imena naziva administrativnog centra opštine nije bitna i da to neće doprineti boljitku života građana.

Miloš Ivanović

- Nama su potrebna nova radna mesta i opstanak mladih, jer nažalost svake godine sve više mladih odlazi u potrazi za poslom. Grad je, nažalost, sve prazniji, kao i čitava opština, koja je jedna od najrazuđenijih u zemlji, a toliko je neiskorišćenih potencijala - kaže nam sagovornica u centru grada koja ne želi da se predstavi, dok su ostali sa kojima smo razgovarali uglavnom podeljenih mišljenja.

- Nemam ništa protiv promene naziva grada odnosno vraćanja srpskog umesto dosadašnjg turskog imena - smatra Miloš Ivanović, ovdašnji novinar.

Marko Filipović, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom, jednog od najaktivnijih udruženja u kuršumlijskoj opštini, smatra da ideja oko promene naziva nije loša, ali da građane ne treba izlagati dodatnim troškovima.

- Može se promeniti naziv grada, ali da se građanima omogući da menjaju dokumenta tek kada im istekne važnost - ističe Filipović.

Marko Filipović

IMENA

Predlog za promenu imena grada biće na dnevnom redu na narednoj sednici Skupštine opštine Kuršumlija, ali se potom očekuje saglasnost Ministarstva za lokalnu samoupravu i raspisivanje referenduma. Inače, naziv Kuršumlija datira iz turskog doba i asocira na kuršume koji su se prema raspoloživim podacima pravili od limenih krovova sa tadašnjih crkava, zbog kojih je u srednjem veku mesto i nazvano Bele Crkve. Istovremeno, pre ovih u rimskom dobu važio je naziv Ad Fines, što znači "na kraju sveta".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

profesor

20.07.2018. 13:28

bolje promeniti naziv jer Kursumlija ne asocira na nista Bela Crkva bi mogao biti brend kako kazu na zapadu a i treba se resavati turskog i komunistickog nasledja i vracati gradovima stara imena

Joca

20.07.2018. 15:51

Ali vec postoji Bela Crkva u Vojvodini, mislim da ne bi bilo pametno. Uvek bi se pitali koja Bela Crkva....?

V.vidak

20.07.2018. 16:08

Dati joj ime Toplica,koji je takodje nosila u proslosti.To je i naziv reke koja protice kroz nju ,pa bi tako bilo najprikladnije.pozrav iz Toplice!

Revizionisti jašu

20.07.2018. 22:48

Ma promenite sve, dajte da se kolektivno vratimo u srednji vek, tamo nam je i mesto. Dokoni popovi.

Samo vam je još to potrebno

22.07.2018. 10:30

čim promenite ime, odmah će vam krenuti... idi, begaj...

Д. З.

08.08.2018. 02:46

ХИТНО МЕЊАТИ! Ја сам из Топлице. Наравно да треба послушати патријарха и вратити стари назив, јер је наш и лепши од Куршумлија. А утолико пре треба га мењати јер Куршумлија у народу има два назива. Једни кажу тамо "Крушумлија", што је много чешће у народу, а други: "Куршумлија". А и мени је лепше ово са Кру него са Кур. А Беле Цркве је неупоредиво боље. Зато, хитно мењати!