ŠUMSKA uprava iz Valjeva je na obližnjoj planini Magleš - u prisustvu generalnog direktora JP "Srbija šume" Igora Braunovića i stručnjaka lozničkog ŠG "Boranja" - obeležila vek od pošumljavanja i 118 leta svog postojanja.

Pročitajte još: Valjevo: Kamere čekaju softver

A 1918, kada je šuma bilo znatno više nego sada i naveliko su se krčile, tadašnji stručnjaci su imali visoko razvijenu svest o onome što bi trebalo da rade, pa je na ovom području - među prvima u Srbiji - započeto i pošumljavanje. Danas šumari iz Podrinja i Kolubare ne kriju da veliku zahvalnost duguju kolegama koje su svih ovih godina istrajavale na sadnji stabala i njihovom negovanju ne samo na Maglešu, već i na drugim lokacijama.

Šumsko gazdinstvo "Boranja", pritom, baš ima čime da se pohvali. Samo lane su zasadili više od 100.000 sadnica, a plan je da taj bilans do kraja ove godine utrostruče...


KADROVI

S OBZIROM na to da je uključivanje stručnjaka u zaštitu šuma postalo imperativ, tokom svečanosti na Maglešu je sa zadovoljstvom konstatovano da JP "Srbija šume" i ŠG "Boranja" za tako nešto imaju i kadrovske, i sve druge potencijale.