Kruševljanke sa Jelisavetom Karađorđević

S. BABOVIĆ

03. 07. 2018. u 14:28

Крушевљанке са Јелисаветом Карађорђевић

Foto: S. Babović, Kuća Simić

Neverovatno interesovanje za izložbu naše kneginje „Duh malih stvari“, koja je zatvorena originalnom umetničkom radionicom
KRUŠEVAC - Neverovatno interesovanje pratilo je eksluzivnu izložbu kneginje Jelisavete Karađorđević „Duh mladih stvari“ od trenutka kada je otvorena 15. maja u Kući Simića u Kruševcu, a izuzetan odjek zabeležilo je i originalno zatvaranje 1. jula, kada je kneginja za 15 Kruševljanki održala umetničku radionicu u okviru koje su fotografije dovršavale akrilnim bojama, grafitnom olovkom, dekupažom ili nekom drugom tehnikom.

- Reč je o fotografijama koje sam stvarala od 2015.godine, a fotografisala sam detalje iz prirode ili života koji su se meni učinili dobrom podlogom za dalji rad:drvo u Lepenskom Viru, kamenčić na zidu u Meksiku, mrlja na fasadi u Vršcu, stena u šumi u Sloveniji – kaže za “Novosti” kneginja Jelisaveta Karađorđević. - Printove tih fotografija sam dorađivala ručno, potcrtavajući ono što sam na njima prvobitno uočila :osobu, nebo ili neki drugi prizor lepote. Sada me je zanimalo da vidim šta drugi mogu da uoče na tim fotografijama.

A 27 dela-printova fotografija nastalih na putovanja sa i bez intervencije, nastala kneginjinim foto-aparatom i rukom bile su izložene zajedno sa 37 predmeta u vlasništvu kćerke kneza Pavla regenta i kneginje Olge (fotografije, knjige, odeća, porcelan i srebro – servis za čaj iz zaostavštine porodice Demidov, nakit, pudijera, ikona, ćilim sa grbom Kraljevine SHS) činili su postavku koju je osislila poznata istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, direktorka “Artis centra” iz Beograda.
PROČITAJTE JOŠ - Otvorena izložba Jelisavete Karađorđević u Kruševcu

- Ovde smo izveli muzeološki eksperiment kako bi pokazali novine u evropskoj i svetskoj muzeologiji:pored kneginjinih stvari i dela, “uvukli” smo i publiku u izložbu tako što smo im ponudili priliku da upoznaju i stari kolač s početka 20. veka pod nazivom “Jelisaveta”,kao i parfem autorke koji nosi njeno ime – predočava nam Tamara Ognjević. - Izložbu je pratio video-materijal (razgovor sa autorkom) i na kraju, tu je bila i umetnička radionica.Učesnice radionice bile su oduševljene umetničkim druženjem sa kneginjom Jelisavetom. Kruševljanka LJiljana Radović veruje da će nastaviti da neguje kreativnost.

- Bilo je veoma interesantno, jer je ovo jedan drugi način prikazavanja svega što vidim o - priča za “Novosti” Radmila Radovanović, učesnica radionice. - Dobila sam fotografiju bršljena iz princezine bašte, ali ja sam na fotografiji videla lepeze pa je tako nastala i slika koju sam uradila.


“DUH” SAMO U KRUŠEVCU

IAKO je, prema rečima Tamare Ognjević, autorke koncepta izložbe, projekat “Duh malih stvari” odjeknuo i u inostranstvu, budući da su o njoj mediji opširno izveštavali, projekat neće biti predstavljen nigde posle Kruševca. Svako njeno prenošenje u neki drugi prostor, dodaje sagovornica “Novosti”, predstavljao bi izmeštanje njenog duha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije