VOZAČI u Kikindi još pre dva meseca upozorili su na lošu signalizaciju na raskrsnici Dositejeve i Ulice Jovana Popovića, ali saobraćajni znak još nije zamenjen. Međutim, ovo nije jedino mesto na koje vozači upozoravaju da je saobraćajna signalizacija uništena ili oštećena. Znakove lome i kradu najčešće sa raskrsnica, a najviše se krade znak koji obeležava pešački prelaz.

U Gradskoj upravi kažu da je samo ove godine zamenjeno čak 300 saobraćajnih znakova. Međutim, ni to nije dovoljno da bi signalizacija na putevima i ulicama bila kako treba, jer je potrebno zameniti još najmanje 140 znakova.

- Svake godine u budžetu se planiraju sredstva za ove namene. Ove godine za horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju predviđeno je osam miliona dinara - kaže Stanislav Vujčić, sekretar Sekretarijata za razvoj.

Na lokalnim putevima i gradskim i seoskim ulicama mnogo je dotrajalih znakova, ali je veliki problem i njihovo uništavanje, lomljenje, krivljenje i krađa. Vandali i kradljivci najčešće ne mogu da se pronađu. Od znakova se prave lopate, ograde, a od oni većih dimenzija, čak i kapije. Kada se uništi ili ukrade znak “stop” ili “prvenstvo prolaza”, zamena mora da se obavi u roku od 24 sata, zbog mogućih nezgoda.

PROČITAJTE JOŠ - Pešački prelazi loše obeleženi

- Naknada štete može da se traži samo ako je počinilac poznat. Kada bi počinioci bili pronađeni, naknadu bi bilo moguće tražiti preko prekršajnog naloga i u saradnji sa policijom - navodi Vujčić.

Građani koji žele da prijave problem uništavanja, oštećenja ili krađe saobraćajne signalizacije, mogu to da urade na sajtu opštine, preko sistema “Lupa”, prijavom inspekciji lično, ili telefonom.

CENE

ZNACI se najviše kradu u rubnim delovima grada. Pre nekoliko godina nedostajalo je čak 400 znakova. Nabavna cena jedne table znaka je oko 20 evra, a stuba oko 10 evra, dok se na otpadima prodaju za 30 do 40 evra.