U KAPELI mira, jednom od istorijsko-arhitektonskih dragulja Fruške gore, u sredu su predstavljeni infrastrukturni projekti iz oblasti kulture koje su osmislili Pokrajinska vlada i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture". Zajednički naziv planova glasi - Buđenje Fruške gore.

Ističući značaj ovog najstarijeg nacionalnog parka Srbije, predsednik Vlade APV Igor Mirović istakao je da je Fruška gora već vekovima važno uporište kulture koju su stvarali velikani poput Branka Radičevića, Jovana Grčića Milenka, Milice Stojadinović Srpkinje...

- Značaj Fruške gore ogleda se i kroz postojanje srednjovekovnih pravoslavnih manastira, ali i Sremskih Karlovaca i Iriga, kao centara srpske duhovnosti i kulture - rekao je Mirović.

Među najznačajnijim projektima, od ukupno tridesetak, najvažniji su - izgradnja Međunarodnog infrastrukturnog koridora železničke mreže Beograd - Subotica - državna granica - Kelebija, kao i dogradnja i oživljavanje Sportsko-turističkog centra "Letenka".

Pročitajte još - Čuda Tare i Fruške gore

Predviđena je rekonstrukcije Stefaneuma, zadužbine mitropolita Stefana Stratimirovića i otvaranje obnovljenog Muzeja karlovačke mitropolije. Za obnovu Sremskih Karlovaca, osnovan je nedavno poseban fond.

Da bi Fruška gora bila što "prohodnija", biće rekonstruisan i Fruškogorski put u dužini od 75 kilometara, a obnoviće se rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu. U planu je i obnova Zavičajnog muzeja u Čereviću, crkve Svetog Rudolfa u Banoštoru i oživljavanje plovećeg Brod-teatra.

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković rekao je da će realizacijom planova Fruška gora biti dostupnija, vidljivija i - probuđena.


VIDA OGNjENOVIĆ MEĐU PROMOTERIMA

REDITELjKA Vida Ognjenović podsetila je da Novi tvrđava teatar u Čortanovcima doprinosi prerastanju Fruške gore u "evropsku prestonicu kulture na otvorenom, a tu je i festival Egzit". Promociji su prisustvovali i Nele Karajlić, Nenad Okanović i protagonisti popularnog TV serijala "Državni posao."