Otkup kazne po meri krivice

D. Alihodžić

12. 06. 2018. u 16:45

Odlaganje krivičnog gonjenja u niškom Osnovnom tužilaštvu primenjuje se već osam godina. Ove godine na humanitarni račun uplaćeno je 5.260.630 dinara

Откуп казне по мери кривице

NIŠ Zgrada Palate pravde, Foto J. Ćosin

SVAKO mora da odgovara za ono što je učinio, ali se primenom zakonske mogućnosti odlaganja krivičnog gonjenja postiže efikasnost sudova, a okrivljeni izbegava biografiju s krivičnim dosijeom koji mu može praviti problem u svakodnevnom životu - kaže Saša Đokić, osnovni javni tužilac u Nišu, koji, za "Novosti", pojašnjava da se ipak ne može svaka krivica otkupiti i da postoje precizne zakonske odredbe.

Zakon je donet 2003. godine, ali je njegova primena počela tek 2009. godine, i to sporadično. Praktično su se na prstima jedne ruke mogli da se izbroje takvi slučajevi u celoj Srbiji. Tužilac Saša Đokić kaže da je njegova odluka da odloži gonjenje okrivljenom za utaju poreza 2010. godine bila presedan.

- Platio je porez koji duguje i nije bilo svrhe da se kažnjava zatvorskom kaznom. Taj slučaj bio je "pod lupom" stručne javnosti, ali je sve bilo zakonski urađeno, tako da sam stajao iza svoje odluke - priseća se Đokić, koji ohrabruje svoje saradnike da koriste ovaj institut. Prema njegovim rečima, institut je opravdao svrhu, jer se sudovi mogu posvetiti težim predmetima.


- Tačno se zna da ne može neko ko je izazvao saobraćajnu nesreću u alkoholisanom stanju da plati za krivicu ili za dela za koja je predviđena kazna duža od pet godina zatvora. Iskustvo govori da je svaki slučaj slučaj za sebe i da se mora voditi računa o tome da pravda bude zadovoljena, ali i da kazna mora da zadovolji svrhu. Ipak, ako su u pitanju teške telesne povrede jer je nekom, na primer, polomljena vilica, krivac ne može da se "izvuče" s plaćanjem odštete u vansudskom poravnanju.

TUŽILAC Saša Đokić


Od početka godine, na račun Vlade Republike Srbije propisan za uplatu javnih prihoda, koji se koristi za humanitarne ili druge javne svrhe, po nalogu niškog Osnovnog tužilaštva uplaćeno je 5.260.630 dinara. Prema rečima našeg sagovornika, obično godišnje prikupe više od 10 miliona dinara.

- Rok za plaćanje je godinu dana i uglavnom se poštuje, jer krivci znaju šta sledi kod odugovlačenja. Najveći pojedinačni iznos koji je neki okrivljeni platio je 200.000 dinara - dodaje Đokić.


BEZ OBRAZLOŽENJA

IAKO se praktično vodi postupak i ispituju sve okolnosti kada ima uslova da se primeni ovaj institut, tužilac nije u obavezi da bilo kome obrazlaže svoju odluku. Đokić ističe i da se do sada nije desilo da je neko od njegovih saradnika na bilo koji način zloupotrebio taj zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije