Medijacija u Novom Sadu: Do pravde bržim i jeftinijim putem

LJ. P.

05. 06. 2018. u 10:28

U novosadskom Osnovnom sudu otvara se info-centar za slučajeve mirnog rešavanja sporova. Postupak medijacije je ubrzan i obično se okončava u roku od 30 do 60 dana

Медијација у Новом Саду: До правде бржим и јефтинијим путем

Učesnici konferencije Foto LJ. P.

SITNE komšijske čarke više ne moraju da traju unedogled, trošeći živce i novac parničara, jer će sve moći da se reše mnogo brže i jeftinije, uz pomoć medijatora.

Pročitajte još: Medijacija umesto suđenja

U novosadskom Osnovnom sudu do kraja nedelje će biti otvoren Info-centar, gde će zainteresovani za ovakav način rešavanja sporova moći da dobiju informacije koje ih zanimaju, i da se odluče za ovakav način rešavanja sporne situacije.

Govoreći o tome šta je Osnovni sud u Novom Sadu preduzeo u vezi sa medijacijom i prednostima alternativnog rešavanja sporova, predsednica suda Tamara Radović istakla je da je svrha medijacije da uz posredstvo treće nepristrasne osobe suparničke strane lakše nađu zajednički jezik i dođu do prihvatljivog sporazuma o rešavanju sukoba ili spora.

- Postupak medijacije je hitan i okončava se u roku od 30 do 60 dana - kazala je Radovićeva, dodajući da sporazum koje se postigne u medijaciji ima snagu vansudskog poravnanja. Medijacija se može pokrenuti pre ili u toku sudskog postupka, sve do okončanja izvršnog postupka.

Prema rečima Olivere Pejak Prokeš, sudije Apelacionog suda u Novom Sadu i medijatora u porodičnim sporovima, cilj uvođenja alternativnog načina rešavanja sporova je i da se smanji broj sudskih predmeta i da se građanima omogući lakša i brža pravda. Na spisku medijatora u Ministarstvu pravde, po njenim rečima, nalazi se više od 500 obučenih stručnjakaa.

- U slučaju kada su sudije medijatori, oni ne mogu da uzmu nikakvu naknadu - kaže sudija Pejak Prokeš. - Medijaciju mogu da rade samo van radnog vremena.

Advokat Tanja Duganić, iz Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, napomenula je da je 15. maja počela akcija besplatnih usluga medijacije i da će trajati tri meseca.

ISKUSTVA

REŠAVANJE sporova medijacijom već se primenjuje u sudovima u Nišu i Beogradu, gde su iskustva izuzetno pozitivna, uz skraćivanje puta do pravde.

BESPLATNA POMOĆ

BESPLATNA medijacija u okviru akcije važi za sporove male vrednosti, one u kojima su učesnici socijalno ugroženi, marginalizovane grupe, korisnici socijalne pomoći. Medijacija bez troškova je predviđena i za potrošačke, komšijske, porodične, radne i druge sporove, gde se proceni da ona može da pomogne u rešavanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bane

13.08.2019. 16:55

Kako da pokrenem postupak medijacije u sudu u NS.Vrednost spora je 50.000eur i kolika je taksa kao i ko je placa u postupku