Udaljena tridesetak kilometara od Kuršumlije, Lukovska Banja beleži sve veći razvoj turizma, ali i broj stanovnika. Ovo banjsko lečilište, poznato po velikom broju izvora termomineralne vode, posebno je još po nečemu:

- Trenutno u Lukovskoj Banji nema nezaposlenih! Osim što rade u našim hotelima "Jelak" i "Kopaonik", koji raspolažu sa 280 ležajeva, većina zaposlenih se izvan radnog vremena bavi i privatnim ugostiteljstvom jer se u banji uvek traži krevet više - ističe Žarko Đurić, direktor Rehabilitacionog centra "Lukovska Banja".

Osim radno sposobnih meštana, koji su se uglavnom kvalifikovali za usluge u turizmu i zdravstvu, i mladi, po preporukama menadžmenta banjskih hotela, završavaju baš škole za ova zanimanja.

Zbog toga, za razliku od svih udaljenih seoskih sredina i mesnih zajednica na području kuršumlijske opštine, jedne od najnerazvijenijih u zemlji, žitelji Lukovske Banje, njih oko 200, ne razmišljaju o odlasku.

- Ne samo da se ne sele iz banje, već se beleži porast broja stanovnika jer je sve više mladih bračnih parova koji ovde zasnivaju porodice. Od početka godine u banji smo imali pet svadbi, a svi mladenci su zaposleni u našim hotelima - ističe Nataša Nikolić, iz marketing službe "Lukovske Banje".

NOVI HOTEL

Lukovska Banja broji oko 30 izvora termomineralnih voda do 60 stepeni Celzijusa. Žarko Đurić pominje da je kuršumlijsko preduzeće "Planinka" započelo izgradu još jednog hotela koji će, kako očekuje, biti završen do 2020. godine.