UPRKOS činjenici da se u evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru nalazi čak 18.700 ljudi bez radnog angažmana, neke ovdašnje firme i ustanove ne uspevaju da dođu do kadrova.

Najtraženiji su tekstilci - krojači, konfekcionari, šivači, modelari... - koje ovdašnji proivođači džinsa oglasima traže i po drugim gradovima u Srbiji, nudeći relativno dobru zaradu. Procenjuje se, tako, da bi odmah moglo da se zaposli bar 300, a do kraja godine i hiljadu tekstilnih radnika.

- Za dobre i kvalifikovane kadrove konkursi su uvek otvoreni, ali mnogi u potrazi za boljom zaradom odlaze u inostranstvo - ističe vlasnik konfekcije "Stig" i jedan od čelnika novopazarske asocijacije tekstilaca ASTEKS Tigrin Kačar.

PROČITAJTE JOŠ: Šnajderi zovu Ruse da im budu nove gazde


Traženi su, međutim, i proizvođači nameštaja - posebno tapetari - te kvalifikovani obućari, vozači autobusa i teških kamiona...

Portparol ovdašnje Filijale NSZ Aida Bojadžić ističe da, posebno u jeku sezone radova, primetna izuzetno velika potražnja za zidarima, tesarima, variocima, armiračima i drugom graćevinskim radnicima, a do posla lako dolaze i građevinski inženjeri i arhtekte.

Na listi deficitarnih zanimanja su i ugostitelji - posebno kuvari i konobari - ali i kozmetičari, knjigovođe, informatičari, lekari specijalisti, diplomirani farmaceuti, profesori matematike...

POTREBE

- Upravo zbog ovakvog stanja, neprekidno organizujemo obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih za deficitarna zanimanja, a glavni orijentiri su nam potrebe poslodavaca - zaključuje Aida Bojadžić.