POMOR U KOŠNICAMA: Pčelari na tragu krivcima

Z. Rajić

02. 06. 2018. u 10:28

Otkrivena njiva u cvatu koja je mogla da bude uzrok pomora u košnicama. Očekuje se da sumnju potvrde rezultati toksikološke analize

ПОМОР У КОШНИЦАМА: Пчелари на трагу кривцима

Ko će nadoknaditi štetu / Foto PD Sivac

DOK čekaju rezultate toksikološke analize Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu, pčelari u Sivcu i Kljajićevu veruju da su otkrili njivu na kojoj su masovno otrovane njihove pčele. Prošle sedmice na ispašama pored Malog bačkog kanala kod Malog Stapara, zaseoka u blizini Sivca, stradalo je od 70 do 100 odsto pčelinjih društava u 540 košnica. Šest proizvođača meda iz Sivca i dvojica iz Kljajićeva, koji su pretrpeli ogromne štete, ubeđeni su da su pčele otrovane.

Nezapamćeno uginuće pčela bilo je u prvi mah enigma, jer pčelari nisu uočili nijednu ratarsku kulturu u cvatu čije bi prskanje prouzrokovalo trovanje. U međuvremenu je, međutim, otkrivena njiva od stotinu hektara na kojoj je usev u cvatu. Na zahtev pčelara, Fitosanitarna inspekcija Zapadnobačkog okruga iz Sombora uzela je uzorke sumnjivih biljaka.

- Njihova analiza pokazaće kojim su hemijskim preparatom tretirane, a toksikološko ispitivanje ukazaće na vrstu otrova pronađenog u uginulim pčelama. Ukoliko se rezultati poklope, znaćemo od koga treba da tražimo odštetu - kaže Tatjana Mrdak, predsednica Pčelarskog društva "Sivac". - Nećemo se smiriti dok slučaj ne isteramo do kraja i napokon dokažemo trovanje, da ne bi kao u svim dosadašnjim uginućima pčela u našoj zemlji krivac ostao neotkriven.

Pročitajte još - Pomor pčela u Kljajićevu

Toksikološki nalaz Novosadskog instituta, kao i fitosanitarni izveštaj iz Sombora, o tretmanu biljaka stavljenih pod inspekcijski nadzor, nisu stigli poslednjeg dana maja, kako je bilo najavljeno, zbog čega je PD "Sivac" zatražilo da se postupak ubrza i da se jasno odrede datumi kad će analize biti završene. Mrdakova će zatražiti i da se sastane Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije, radi saniranja posledica pomora pčela na ispašama u malostaparskom ataru.

Oštećeni pčelari smatraju da u momentu kad je prijavljeno uginuće pčela, nisu adekvatno reagovale Fitosanitarna i Poljoprivredna inspekcija, jer je, kako ističu, trebalo odmah da uzmu uzorke svih biljaka sa njiva pored kojih su na potezu od sedam kilometara bile postavljene košnice. Inspektori su se, kažu pčelari, pravdali time da u okolini pomora nisu videli nijednu procvetalu biljku. Najagilnija je bila Veterinarska stanica u Kuli, koja je, prema rečima direktora Jove Hajdina, odmah po prijavi uginuća, uputila uzorke pčela na analizu u Veterinarski specijalistički institut u Somboru, gde je otklonjena sumnja na zaraznu bolest pčela.


ZAJEDNIČKI INTERES

PREDSEDNIK Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr Rodoljub Živadinović naglasio je da ne postoji nijedan razlog da se medonosno bilje tretira tokom cvetanja.

- Pčele oprašuju to bilje, povećavajući prinose i kvalitet plodova, što poljoprivrednicima donosi profit. Zbog toga poljoprivrednici i pčelari imaju zajednički interes - kazao je dr Živadinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije