Traži se krivac za masovan pomor pčela

Z. RAJIĆ

26. 05. 2018. u 09:41

Trovanje u 540 košnica na ispašama kod Malog Stapara. Uskoro se očekuju rezultati stručnog ispitivanja Instituta u Novom Sadu

Тражи се кривац за масован помор пчела

PROIZVOĐAČI meda u Sivcu i Kljajićevu pretrpeli su ogromne štete zbog nezapamćenog pomora pčela koji se ove sedmice dogodio na ispašama u blizini zaseoka Mali Stapar. Prema navodima Tatjane Mrdak, predsednice Pčelarskog društva "Sivac", nastradale su pčele u čak 540 košnica.

Pročitajte još: Pomor pčela u Kljajićevu

Šestoro proizvođača iz Sivca i dvojica iz Kljajićeva izgubili su više od 70 odsto pčelinjih društava, a neki i sva. Oštećeni pčelari ubeđeni su da je reč o trovanju i očekuju da to bude potvrđeno analizama uzoraka upućenih u Institut u Novom Sadu.

- Uništene su pčele koje su bile pored njiva pod sojom, žitom, kukuruzom i suncokretom. Trenutno nijedna ratarska kultura ne cveta, pa je nejasan razlog prskanja hemijskim preparatima, ali stanje u košnicama navodi na to da su pčele otrovane nekim jakim insekticidom. Fitosanitarna inspekcija Zapadnobačkog okruga u Somboru otklonila je sumnju da je pomor uzrokovan bolešću pčela - predočava Mrdakova.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine stiglo je obaveštenje da na području Malog Stapara i okoline nije bilo zaprašivanja komaraca, koje bi se eventualno moglo pripisati trovanju pčela. A veterinarska stanica u Kuli je krajem aprila obavila dezinsekciju krpelja, ali na površinama na kojima nije bilo nikakvog cvetanja.

Uginule pčele

Pčelari su dobili informaciju od očevidaca da je teren na kojem su uginule pčele, dva dana pre nego što je uočen pomor, nadletao nepoznati avion, ali nema zvaničnih potvrda da je sprovedeno bilo kakvo prskanje iz vazduha.

Opustošene pčelinjake obišli su okružni fitosanitarni i veterinarski inspektor, kao i direktor Veterinarske stanice u Kuli, a uviđaj je obavila i policija. Mapiranjem terena utvrđeno je da se katastrofa u košnicama dogodila na liniji od sedam kilometara između prvog i poslednjeg pogođenog pčelinjaka. - Ako ne bude otkriveno ko je otrovao pčele, to će obeshrabriti članove Pčelarskog društva "Sivac", pogotovo mlade koji su se opredelili da im pčelarstvo bude osnovno zanimanje - napominje Mrdakova.

Ona očekuje da vrlo brzo stignu rezultati toksikološkog ispitivanja uginulih pčela, naglašavajući da su ostavljeni uzorci i za dodatnu superanalizu, ako bude potrebna.

NADOKNADITI ŠTETU

- JEDINI izlaz iz krize je da se otkrije ko je skrivio uginuće pčela i da nadoknadi štetu, i da ta kazna bude opomena da se to više nikad ne ponovi - poručila je Mrdakova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije