Uskoro izmene zakona o nacionalnim savetima manjina

J. LEMAJIĆ

sreda, 23. 05. 2018. u 21:27

Ускоро измене закона о националним саветима мањина

Ministar Branko Ružić u Subotici

Sastanku su prisustvovali predstavnici mađarske, hrvatske, bunjevačke, nemačke manjine i jevrejskog saveza

NOVE izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina trebalo bi da jasnije definiše funkcionisanje ovih organa, reši nedoumice oko finansiranja i smanji njihovu politizaciju, ali da opet članovi političkih partija budu u njemu - rečeno je danas na sastanku predstavnika manjina i Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Sastanku su prisustvovali predstavnici mađarske, hrvatske, bunjevačke, nemačke manjine i jevrejskog saveza.

- Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina je jedan od tri zakona na kome smo predano i inkluzivno svi zajedno radili - istakao je Ružić.


PROČITAJTE I: Šabačko selo Štitar na referendumu odlučuje o trošenju para od poreza


Bunjevci su imali svog predstavnika u radnoj grupi za izradu zakona, te su uspeli da reše ono što je dosad bilo kamen spoticanja, a tiče se prvenstveno finansiranja.

- Nas je u Subotici 9,57 odsto, a zakon je dosad prepoznavao manjinu ako je čini 10 odsto stanovnika ili ima službeni jezik. Mi nismo imali nijedno ni drugo, a ovaj novi zakon bi trebalo da prepozna nacionalne savete na toj teritoriji, na kojoj se nalazi, čime bi bilo rešeno finansiranje - objašnjava Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSB. - Uradili smo standardizaciju jezika, ali ona još nije prepoznata, i to je političko pitanje, kao što je i ukidanje dekreta iz 1945.


NIJANSIRANjE

KOORDINACIONI tim je dao veliki broj konstruktivnih predloga koji su uvaženi i sada treba da uradimo nijansiranje određenih pitanja na kojima su predstavnici manjina insistirali, te očekujem da posle toga imamo jedan gotov akt koji će se naći na sednici Vlade Srbije - kazao je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije