U OKVIRU projekta pod nazivom “Najboljih 99 u Srbiji”, javno preduzeće “Resavska pećina” je među muzejima, kulturno-istorijskim spomenicima, manifestacijama i prirodnim atrakcijama zauzelo 21. mesto.

Izbor je - uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija - organizovalo udruženje za razvoj turizma i ekologije nazvano “Srbija koju volim”, a dodeli odgovarajućeg sertifikata je doprineo i morfohidrološki kompleks “Lisine”.

PROČITAJTE JOŠ - Resavsku pećinu za 1. maj posetilo 4.200 turista

- Uredbom Vlade Srbije iz 1995, Resavska pećina je stavljena pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, te svrstana u prvu kategoriju spomenika prirode. Po bogatstvu i raznovrsnosti formi i kristalnih ukrasa, ovo je jedan od najlepših i najznačajnijih speleoloških lokaliteta u Srbiji - ističe direktor JP “Resavska pećina” Milica Petrović, pecizirajući i to da se pomenute “Lisine”, sa izvorom veliko vrelo i vodopadom Veliki buk, nalaze u istoj kategoriji zaštite.

Inače, o tome koliko je ovaj dragulj prirode dragocen i kao turistički potencijal ovog dela Srbije, najbolje svedoči podatak da je samo u jednom danu, 1. maja, Resavsku pećinu posetilo 2.200 namernika.

Turisti čekaju na ulaz u prirodno blago kraj Despotovca Foto JP Resavska pećina