PRED osmacima koji se spremaju za izbor srednje škole i budućeg zanimanja je važan zadatak, a i dalje najviše interesovanja ima za smerove u gimnazijama, kao i za obrazovne profile u medicinskoj i ekonomskoj školi.

Osnovnu školu, prema rečima Jovana Vukčevića, načelnika Školske uprave Novi Sad, koja pokriva Južnobački i Sremski okrug, odnosno 19 opština, završiće ukupno 9.647 učenika, od čega u južnoj Bačkoj 3.323, u Novom Sadu 3.276 i u Sremu 3.048 đaka. Njima će na raspolaganju biti 39 srednjih škola i 19 gimnazija.

Pročitajte još: Otvaranje informatičkih odeljenja želi 66 gimnazija

- Kada je reč o dualnom obrazovanju, izašlo se u susret školama koje su izrazile želju i mogućnost za ovu vrstu stručnog obrazovanja - ističe Vukčević. - Prilikom sačinjavanja predloga plana upisa za narednu školsku godinu, Školska uprava je organizovala sastanke u svim opštinama, tako da su za odabir obrazovnih profila glavni argumenti bile potrebe lokalne samouprave za određenim kadrom.

Prema rečima našeg sagovornika, za narednu školsku godinu dualno obrazovanje je uvedeno za školovanje bravara, zavarivača, auto-mehaničara, mehaničara grejne i rashladne tehnike, operatera mašinske obrade. Ovaj način obrazovanja primenjivaće se i u drugim područjima rada, kao što su rukovalac građevinskom mehanizacijom, modelar odeće, modni krojač, mesar, kuvar, trgovac, električar, elektroinstalater, operater za izradu nameštaja, tehničar za oblikovanje nemeštaja i enterijera.

Pročitajte još: Informatička odeljenja niču širom Srbije

- Novina od ove godine je da će gimnazije moći da formiraju odeljenja za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku - objašnjava Vukčević. - To će biti moguće ukoliko budu imali minimum 15 učenika koji polože prijemni ispit koji će za celu Školsku upravu Novi Sad biti organizovan u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.

ŠKOLOVANjE NA MATERNjEM

SVI učenici koji se školuju na maternjem, odnosno jeziku nacionalne manjine, kako poručuju iz Školske uprave, imaće dovoljno mesta za upis.

- Vodilo se računa o tome da ih bude odgovarajući broj i na trećem i na četvrtom stepenu - ističe Vukčević. - Takođe i o tome da se omoguće adekvatna zanimanja i za dečake i za devojčice.