U ORGANIZACIJI Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju prvi put je održana manifestacija pod nazivom "Pogačijada" na kojoj je svoje pogače i druge pekarske proizvode predstavilo osam škola iz Prokuplja, Niša, Paraćina, Leskovca, Aleksandrovca, Blaca, Aleksinca i Pirota. Na ovom takmičenju koje je otvorio Milan Aranđelović, načelnik Topličkog okruga, najbolju pogaču imali su učenici iz Niša, drugo mesto pripalo je školi domaćinu - Poljoprivrednoj školi iz Prokuplja, a treće učenicima iz Blaca.

Pročitajte još: Pogača i so kroz vekove čuvaju goste

Najbolje uređen štand pekarskih proizvoda imali su učenici prokupačke škole, a drugo mesto u toj kategoriji pripalo je đacima iz Niša.

- Impresioniran sam onim što je izloženo na štandovima škola. Svoje ideje, znanje, veštinu, i kreativnost, đaci su uz pomoć svojih profesora, pokazali praveći prelepe i maštovite pogače, razne vrste hleba i peciva, kolače i druge pekarske proizvode - izjavio je načelnik Aranđelović i dodao da je dobro što se u stručnim školama sve veća pažnja poklanja praktičnom delu nastave.

Istovremeno, načelnik Topličkog upravnog okruga rekao je da je ovo prilika da se vidi kako svoje znanje iz učionica i kabineta učenici primenjuju na praktičan način i po njegovim rečima na ovom takmičenju svi su pobednici jer je ovo bila prilika da direktori škola, profesori i đaci razmene iskustva o radu i da se međusobno druže.

Zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović je pohvalio održavanje ovakve učeničke manifestacije koja je pokazala veliku zainteresovanost mladih za bavljenje pekarskim zanatom.

- Izuzetno je važno da se deca u stručnim školama što bolje osposobe za svoja zanimanja. Gledajući ove pogače i druge pekarske proizvode očigledno je da su profesori i nastavnici praktične nastave svoje znanje i iskustvo dobro preneli svojim đacima - izjavio je Paunović.

MAŠTOVITOST I ZNANjE

DIREKTOR prokupačke Poljoprivredne škole Nebojša Bjelić napominje da je u proteklih 90 godina škola dala veliki doprinos razvoju poljoprivrede, ne samo u Toplici, nego i u drugim krajevima jugoistočne Srbije.

- Tradiciju koju škola ima treba stalno unapređivati i usavršavati kroz vaspitni i obrazovni rad. "Pogačijada" je jedinstvena manifestacija koja se prvi put organizuje u Prokuplju. Lepo napravljene i ukrašene pogače i drugi pekarski proizvodi učenika osam poljoprivrednih škola pokazali su maštovitost i znanje dece i njihovih profesora - izjavio je direktor Bjelić.