Umesto kazana, pakovane porcije

J.ILIĆ

26. 04. 2018. u 10:44

Crveni krst više ne priprema hranu za Narodnu kuhinju u Smederevu, već firma iz Vrčina

Уместо казана, паковане порције

foto N.Živanović

GRAD Smederevo dodelio je posao pripreme i distribucije hrane korisnicima Narodne kuhinje privatnoj ketering firmi iz Vrčina, koja će ubuduće svakodnevno pripremati oko 1.000 obroka umesto Gradske organizacije Crvenog krsta, koja je ovaj projekat sprovodila gotovo dve decenije.

Još pre godinu, iz gradske kuće najavljeno je da će Crvenom krstu biti uskraćen projekat Narodne kuhinje koji se finansira iz budžeta, sa obrazloženjem da korisnici nisu zadovoljni kvalitetom hrane, u šta se, obilazeći punktove, uverilo rukovodstvo grada.

- Žao mi je što moram da upotrebim taj izraz za hranu, ali to što je tim ljudima davano je - odvratno. Sa Crvenim krstom više nećemo sarađivati kada je o Narodnoj kuhinji reč - izjavila je tada gradonačelnica Jasna Avramović, koja je najviše kritika imala da se za novac koji se daje moraju dobijati kvalitetniji obroci sa više mesa.

Tenzije je tada umirila generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije, Vesna Milenović, koja je došla u Smederevo ovim povodom. Očigledno, to je bilo kratkog daha. Posle svega, u julu prošle godine posao je ponovo poveren Crvenom krstu, ali je početkom ove godine Grad raspisao javnu nabavku sa novim uslovima.

USLOVI PREMA uslovima javne nabavke, topli obroci korisnicima Narodne kuhinje će se dopremati šest dana sedmično, s tim što će subotom deliti i suve obroke za nedelju. Dostava mora biti organizovana na najmanje pet punktova, kao i na kućne adrese kada za to postoji potreba.

Novina je, za razliku od pravilnika do sada, da svaki obrok mora da bude u pojedinačnom, hermetičkom pakovanju za jednokratnu upotrebu. Porcija će morati da sadrži 50 grama mesa, pola litra kuvane hrane, 150 grama salate i upakovanu veknu hleba od 300 grama.

Javila se samo jedna firma koja je dobila posao. Reč je o firmi "Muvi kičen end ketering" iz Vrčina. Vrednost ugovora je 14,7 miliona dinara.

Crveni krst nije se ni javio na tender.

- Nismo se javili jer nismo mogli da ispunimo sve uslove koji su postavljeni - kaže sekretar gradske organizacije Crvenog krsta, Tomislav Živanović.

- Ne bih druge stvari da komentarišem. Samo ću reći da smo ovu uslugu obavljali u kontinuitetu od 1999. godine. To je bio i najveći izvor prihoda. Sada moramo da vidimo šta ćemo sa radnicima koji su bili angažovani na ovom poslu, a bilo ih je desetak - kaže Živanović.

Cena obroka koju je ponudila firma iz Vrčina je 110 dinara bez PDV-a. Crveni krst pripremao je obrok po ceni od 74 dinara.

Usluge Narodne kuhinje koristi oko 500 porodica.

IZMENE

ZANIMLJIVO je da su uslovi konkursa menjani, kako bi se od ponuđača zahtevalo da poseduje sertifikate ISO 9001 i ISO 22000 u oblasti pripreme i raspodele gotovih jela. Crveni krst ima jedan, ali ne i drugi sertifikat koji je naknadno tražen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Bosko

26.04.2018. 10:53

To je u redu sve. Bolje i malo skuplje ali kvalitetnije lepo upakovano, ali nedaj boze nikome da mora da koristi narodnu kuhinju. Zivi zdravi bili kad ima zdravlja bice za sve i vremena i posla i novca.

Nikola Milanovic

26.04.2018. 11:26

radim ketering 15 godina u Banjaluci i odgovorno tvrdim da ovaj obrok ne moze da se napravi za te pare, osim ako nije meso jako, jako sumljivog kvaliteta. Potrovati ce jadne ljude...

Глас разума

26.04.2018. 13:36

@Nikola Milanovic - Кад неко нема хлеба да једе, није у ситуацији да бира. Њему је и ово премија за коју треба да буде захвалан до неба. Исто важи и за гардеробу. Нигде у свету хуманитарна помоћ се не састоји из морских плодова, ораде, печења, Арманијевих одела, Најк Аир Макс патика, итд. него од хлеба, воде, пасуља без меса, купуса, половне одеће и обуће.

Vladimir

26.04.2018. 12:26

Дај човеку који проси, он ће доћи и сутра да тражи. Помози човеку да нађе посао да би сам себе издржавао

električar

26.04.2018. 12:37

"ZANIMLjIVO je da su uslovi konkursa menjani, kako bi se od ponuđača zahtevalo da poseduje sertifikate ISO 9001 i ISO 22000" ... Zašto je to "zanimljivo" ? Valjda je najvažnije da li su ovi sertifikati zaista potrebni, ili ne. Odnosno, propust mora da se ispravi, nezavisno od toga zašto je napravljen, greškom ili ne ! Konkurs mora da sadrži sve zakonom propisane uslove. Pa, radi se o ljudskoj hrani, a ne o nekakvoj papirnoj galanteriji !