Krave pod video-nadzorom

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 04. 2018. u 13:33

Краве под видео-надзором

Predrag u svojoj štali

Matići iz Kušiljeva na farmi proizvedu godišnje više od 50.000 litara mleka. Kamere sve češće ugrađuju i u staje da bi lakše kontrolisali stoku

PREDRAG i Tatjana Matić iz Kušiljeva među vodećim su uzgajivačima muznih krava u svilajnačkom kraju. Kada su pre dvanaestak godina u staje ugradili kamere koje su povezali sa TV prijemnikom, bili su, po toj novotariji, prvi u selu. Danas sve više Kušiljevaca sledi njihov primer, u staje ugrađuju video-nadzor, pa imaju mogućnost da i iz spavaće sobe posmatraju šta se dešava u oborima.

- Kamere su nam posebno bitne zimi, jer ne moramo svakog časa da ustajemo iz kreveta, ukoliko očekujemo da se na primer krava oteli. Slika je fantastična, a mi na osnovu ponašanja životinje tačno znamo kada će da se oteli - kaže Predrag.

On vodi i veoma pedantnu evidenciju o svakom grlu. Pored imena krave i njenog broja na uvetu, Predrag upisuje datum osemenjavanja, ime bika, "primedbe".


PROČITAJTE JOŠ - Naše farme biće kao u Holandiji

Bitni su, kaže, lekovi koje je veterinar prepisao da bi se znalo koliko dugo ta krava ne sme da se muze.

Matići imaju 10 muznih i 14 krava za telenje. Dobijaju od 50.000 do 70.000 litara mleka godišnje, koje prodaju "Imleku". Mušku junad ostavljaju za tov, a žensku za reprodukciju.

- Prinosi od ratarenja i prodaje mleka našoj porodici godišnje donese oko tri miliona dinara. Rashode nisam računao, ali, računice ima. Tatjana i ja se tri decenije bavimo poljoprivredom. Toliko smo i u braku. Školujemo dva studenta, plaćamo im stanove, imamo tri automobila - ponosno priča Predrag.

Najdraže mu je, kaže, što nije posustao, već je uspeo da unapredi domaćinstvo, pa tako ima više stoke nego njegovi preci. Stočarstvom su se bavili i njegov pradeda Radomir, deda Dragoljub i otac Ratomir. Pored toga, Matići na 25 hektara uzgajaju kukuruz, suncokret, soju i lucerku. Ovim kulturama hrane stoku, a tržišne viškove prodaju.


SIN OSTAJE NA IMANjU

- ĆERKA Milica studira ekonomiju, a sin Marko Poljoprivredni fakultet, i rešio je da ostane na imanju. Kada postane inženjer voćarstva i viongradarstva, planiramo da se bavimo uzgajanjem voća na 16 hektara. Želimo i da osavremenimo proizvodnju, tako što ćemo elektrificirati imanje - zaključuje Predrag.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije