PRETHODNIH dana Udruženje "Mala sveta gora" organizovalo je prvu ovogodišnju radnu akciju uređenja prostora oko ostataka Manastira Svetog Jovana kod Paraćina. Sve je očišćeno od rastinja, trava je pokošena, pa ranije postavljene klupe i mesta za roštiljanje čekaju posetioce kao i sve sugrađane koji žele da iz gradske vreve pobegnu u prirodu vikendom ili za predstojeće prvomajske praznike.

Pokazali su meštani da se može sve postići samo kad se vredne ruke slože! I kad ljudi vole svoj kraj, posebno kad je ovako ušuškan u kanjonu Crnice u istorijski poznatoj Petruškoj oblasti, sa ostacima desetak srednjovekovnih manastira.

Pored Grze i Sisevca, koji su najpoznatija izletišta u paraćinskoj opštini, pažnju sve više privlači selo Zabrega, u netaknutoj prirodi rečnog kanjona i predivnom krajoliku oko kog se uzdižu kamenita brda. Zahvaljujući meštanima, koji godinama uređuju okolinu i koji su svojim akcijama uspeli da privuku pažnju ne samo opštine, već i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

PROČITAJTE JOŠ - Počela sezona u kanjonu Crnice

Zoran Milosavljević, predsednik Udruženja, ističe s ponosom da imaju tridesetak redovnih i još pedeset povremenih volontera koji se, obučeni u prepoznatljive zelene uniforme, svojski trude da ovo izletište postane njihova dika i ponos.

- Bili smo pogođeni poplavom u maju 2014. godine i još saniramo posledice, te smo se potrudili da za Prvi maj izletište spremimo tako da može da primi goste. Naše udruženje je i formirano 2014. godine, ali smo i ranije delovali kao mesni odbor.

Obale reke Crnice u tom delu članovi Udruženja sami su utvrdili, rade vredno i imaju pomoć "Srbijašuma", a uz veliku podršku opštine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac planiraju obnovu ostataka Manastira Svetog Jovana.

Prostor za roštiljanje sa kaminom, Foto: Udruženje mala sveta Gora


IZGRADNjA PUTA

ZA uređenje izletišta oko Manastira Svetog Jovana Opština ove godine ugovara urbanistički plan, a radi se i drugi, za putni pravac koji spaja Zabregu sa poznatijim izletištem Sisevac.