ZAŠTITA KAMENOG MOSTA: Ivanjičani sačuvali 112 godina star prelaz preko Moravice

A. T.

11. 04. 2018. u 06:21

Italijanski neimari su od 1904. do 1906. sagradili most po principu klinova, bez maltera, pa je zaštićen i kao kulturno dobro od izuzetnog značaja

ЗАШТИТА КАМЕНОГ МОСТА: Ивањичани сачували 112 година стар прелаз преко Моравице

KAMENI most u Ivanjici, najveći jednolučni most na Balkanu, napravljen bez vezivnog materijala, već 112 godina odoleva vremenskim uslovima i težini saobraćaja, pa je lokalna samouprava odlučila da ga sačuva kao turističku atrakciju. Zato je raspisan konkurs za izradu urbanstičko-arhitektonskog rešenja, posle kojeg će za vozila svih vrsta biti izgrađen novi prelaz preko Moravice, a Kameni most će postati deo buduće pešačke zone.

Podsetimo, luk buduće turističke atrakcije je dug 25 metara i nalazi se na javorsko-dragačevskom putu, a italijanski neimari su ga od 1904. do 1906. sagradili po principu klinova, bez maltera, pa je zaštićen i kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Pročitajte još: Spomenik neće sa postamenta

Prvi čovek ivanjičke kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dragoslav Nikolić kaže da je konkurs otvoren do 25. maja, a dogodine bi trebalo da počnu izgradnja novog i zaštita postojećeg mosta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

КЛИНАЦ

11.04.2018. 15:18

Жао ми је што нема више и оног узаног, старог жичаног, на коме смо се ми клинци до бесвести љуљали, а пред утакмицу је тадашња милиција пропуштала само двадесет по двадесет преко за Игралиште. Ко би покушао да прође као двадесет први добијао би заушњак.