Donacija Nemaca đačkoj radionici

I. MITIĆ

sreda, 21. 03. 2018. u 17:27

Донација Немаца ђачкој радионици

Iz nemačke su stigla tri reparirana struga Foto I. Mitić

Nastavljena uspešna saradnja škola iz Fridrihshafena i Vlasotinaca

PREDSTAVNICI tehničke škole "Klod Dornije" iz nemačkog grada Fridrihshafena su vlasotinačkoj Tehničkoj školi donirali tri reparirana struga koje će ovdašnji učenici koristiti u praktičnoj nastavi iz oblasti mašinstva i obrade alata.

S obzirom na to da škola u Vlasotincu - uz pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) - uvodi takozvano dualno obrazovanje, počela je i razmena učenika, odnosno nastavnika. Predstavnici ekonomske škole "Hugo Ekner" u Fridrihshafenu i đaci koji u ovdašnjoj Tehničkoj školi uče za zvanje ekonomski tehničar se međusobno posećuju već sedam godina i tako realizuju projekat nazvan "Partnerstvo na delu".

PROČITAJTE JOŠ - Vratili dugove, pa kupili novi sanitet

- Učenici iz Nemačke su upravo stigli u uzvratnu posetu vršnjacima sa juga Srbije, kod kojih su i smešteni. Inače, u okviru ovih druženja je uspostavljenja saradnja i sa tehničkom školom "Klod Dornije", koja je rezultirala donacijom za našu školsku radionicu - kaže direktor Milivoje Đorđević, posebno ističući činjenicu da je GIZ procenio kako primer dualnog obrazovanja u vlasotinačkoj školi predstavlja jedan od najuspešnijih projekata koje ova organizacija sprovodi u više od 40 gradova i opština Srbije.

Predsednik opštine Zoran Todorović navodi da je lokalna samouprava podržala ovu inicijativu jer je svima stalo do toga da zadrže mlade ljude na ognjištima i obezbede im posao.

- Škola je uvela trogodišnji obrazovni profil za zvanje industrijski mehaničar i uskladila ga sa potrebama pet velikih ovdašnjih kompanija, koje su takođe deo projekta - zaključuje Todorović.


"GRUNER"

MEĐU preduzećima u kojima učenici realizuju praktičnu nastavu je i nemačka kompanija "Gruner", koja već godinama uspešno posluje u Vlasotincu. Osim toga što je nedavno proširila proizvodne kapacitete, ova firma je Tehničkoj školi pomogla prilikom transporta mašina, a obezbediće joj i 30 licenci za najnoviji softver namenjen tehničkim crtačima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije