Čerga izašla iz blata

Z. R.

20. 03. 2018. u 06:40

Romsko naselje u Deronjama najzad spremno za legalizaciju. U izgradnju puta, vodovoda i javne rasvete 160.000 evra

Черга изашла из блата

Asfalt olakšao pristup naselju / Foto Petar Dukić

NASELJE Čerga u Deronjama kod Odžaka, uz pomoć EU, dobilo je komunalnu infrastrukturu kojom su poboljšani uslovi života 32 romske porodice sa više od stotinu članova. Žiteljima je prošle nedelje predato na upotrebu 432 metra asfaltnog puta, 515 metara vodovodne mreže i javna rasveta u dužini od 210 metara. Radovi su koštali 160.000 evra.

- Asfaltni put je omogućio bolji pristup naselju, kojem ranije, zbog blata, nisu mogla da priđu vozila Hitne pomoći, policije, CK ili Centra za socijalni rad. Put je olakšao i odlazak dece u školu - ističe Todor Nikolić, stanovnik Čerge.

Andrija Đurić, koordinator za romska pitanja u opštini Odžaci, napominje da će novoizgrađeni put doprineti i da se u Čergi obavi parcelacija zemljišta, za šta je pripremljen urbanistički projekat.

- Čitavo naselje je dosad vođeno kao jedna građevinska parcela, a sad će svako domaćinstvo moći da ozakoni svoj posed.

PROJEKAT INFRASTRUKTURA je izgrađena u okviru projekta "Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u Odžacima - Da svaki Rom ima dom", koji je finansirala Delegacija EU u Srbiji, a sufinansirale Vlada Srbije i lokalna samouprava.

PROČITAJTE JOŠ - Rojs King je nekrunisani kralj Roma na Balkanu


Uz to će biti moguće i proširenje naselja. U Čergi bi moglo da se uredi bar još 10 placeva za izgradnju kuća - naglasio je Đurić.

Novom komunalnom infrastrukturom stvoreni su uslovi da Čerga, kao podstandardno romsko naselje, bude legalizovana i obuhvaćena planom detaljne regulacije, koji će biti urađen u saradnji sa OEBS.

- Izgradnja pola kilometra vodovodne mreže ne znači da je Čerga dosad bila bez vode, nego je vodovodni sistem sada potpuno zaokružen - predočio je Đurić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bager

20.03.2018. 07:21

Odokativno se vidi sa slike da je "uredjenje " puta sve smo ne gradjevinski poduhvat koji je kostao 160000 evro,,Lakrdija od posla,,neko je maznuo polovinu a sa ostalo pola je presvukao nasip asvaltom zadnjeg kvaliteta koji ce se odlepiti sa godinu dve,,,

Анти Антифа

20.03.2018. 07:27

нека ЕУ финансира код себе одрживи опстанак Цигана