Probni rad brane Stubo-Rovni: Jezero gasi žeđ 300.000 ljudi

B. PUZOVIĆ

17. 03. 2018. u 08:15

Počeo probni rad brane "Stubo-Rovni" kod Valjeva, najveće investicije u Zapadnoj Srbiji. Voda za Mionicu, Lajkovac, Lazarevac, Ub...

Пробни рад бране Стубо-Ровни: Језеро гаси жеђ 300.000 људи

PLANOVI Zoran Mitrović pokazuje projekat turističkih objekata ispod brane

NAJVEĆA investicija države u zapadnoj Srbiji - brana i veštačko jezero "Stubo-Rovni" kod Valjeva, vredna oko 80 miliona evra, posle tri decenije gradnje konačno je završena. Akumulacija iz koje će se vodom za piće snabdevati oko 300.000 stanovnika sada je u probnom radu, a tehnički prijem biće završen tokom avgusta. Vodu će dogodine prva dobiti Mionica, a 2021. Lajkovac i Lazarevac.

Veštačko jezero obezbediće vodu i za Valjevo, Ub, te buduću Termoelektranu "Kolubara B", u Kaleniću. Za priključenje na regionalni vodozahvat zainteresovane su i opštine Koceljeva i LJig. Brana će služiti i za zaštitu od poplava, jer je sistem projektovan da prihvati ekstremne količine vode.

- Analize koje je nedavno obavio Zavod za javno zdravlje u Valjevu pokazale su da je voda iz jezera prvoklasnog kvaliteta i da bez većih problema, uz minimalnu preradu, može da se koristi za piće - kaže Zoran Mitrović, direktor Javnog preduzeća "Kolubara". - Sve opštine u ovom delu Srbije, sem grada Valjeva, imaju velike probleme sa snabdevanjem vodom za piće, koja je, uz to, lošeg kvaliteta. To će biti definitivno rešeno, jer godišnje u jezero "Stubo-Rovni", sa 104 kvadratna kilometra koliko zauzima sliv reke Jablanice, stiže oko 56 miliona kubika vode. Godišnje potrebe svih opština za vodom iznose oko 20 miliona kubika.U "Kolubari" očekuju upotrebnu dozvolu za branu. Cevovod od fabrike vode na Pećini u Valjevu do Slovca, dug 19 kilometara, ima upotrebnu dozvolu. Za izradu projektne dokumentacije cevovoda, koji vodu od Slovca treba da dovede do Lajkovca, Uba i Lazarevca, ove opštine su iz budžeta obezbedile potrebnih 30 miliona dinara. Po završetku projekta i dobijanju građevinske dozvole, radovi na cevovodima za ove tri opštine trebalo bi da počnu dogodine.

- Cevovod od brane do Slovca je napunjen vodom - kaže Mitrović. - Na potezu od fabrike vode na Pećini do izvorišta Paklje u Valjevu, potrebno je izgraditi novi, dodatni cevovod, jer mali kapacitet postojećeg ne može da zadovolji potrebe za vodom Lajkovca, Lazarevca i Uba. Za šest kilometara cevovoda od Divaca do Mionice postoje projekat i građevinska dozvola, milion i po dinara sredstava za gradnju obezbedila je Kancelarija za javna ulaganja, a radovi treba da počnu ove godine. Gradnja cevovoda za Lazarevac i Lajkovac planirano je da počne dogodine.

IZMEĐU SELA STUBO I ROVNI UKUPNA zapremina akumulacije je 52,5 miliona kubnih metara vode. Najveća dubina jezera iznosi 67 metara, dok je visina brane čak 74,5 metara. Jezero se prostire na 250 hektara. Brana i veštačko jezero nalaze se na 12,5 kilometara od Valjeva, između sela Stubo i Rovni, na levoj obali reke Jablanice.

Priroda oko brane i jezera, koji su i sami atraktivni, te neposredna blizina manastira Pustinja i Jovanja, ubraja ovu destinaciju u najveće potencijale za razvoj turizma valjevskog kraja. U području ispod brane predviđena je izgradnja turističkih i rekreativnih sadržaja - bazena, akva-parka, sportskih terena, ugostiteljskih objekata...

- Jezero i brana "Stubo-Rovni" predstavljaju vizionarski projekat tadašnjeg gradonačelnika Valjeva Dušana Mihajlovića i njegovih saradnika - kaže Mitrović. - Na jednom mestu nalazi se ogromna količina izuzetno kvalitetne vode, što je retkost i velika blagodet. Koliki je značaj ove investicije, potvrđuje i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio da sistem "Stubo-Rovni" treba što pre završiti i pustiti u rad.


CENA VODE

NAKON prerade, vodu ćemo na veliko isporučivati lokalnim vodovodima, a oni je dalje distribuirati krajnjim potrošačima - kaže Mitrović. - Prema nekim proračunima, cena vode koju budemo isporučivali javnim komunalnim preduzećima koštaće od 20 do 30 dinara po kubiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Гојко

17.03.2018. 09:48

Напокон.Сада од ове квалитетне воде може да се прави и квалитетније Ваљевско пиво.Сретно свима.

Sveta

17.03.2018. 12:02

Odmah akumulaciju treba zaštititi od divlje gradnje i sprečiti zagađenje jezera.

zak

17.03.2018. 21:18

Hoce li to znaciti da ce se opstina Lajkovac odreci sadasnje cene kubika vode od 130 dinara?!Tesko.Ako ta voda ikad i dodje do Lajkovca...