Izviđači lakše do posla

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 03. 2018. u 06:31

Извиђачи лакше до посла

Članovi saveza iz svih gradova Srbije / Foto Privatna arhiva

Pokret izvođača se polako prilagođava zahtevima novog vremena. U mnogim zemljama skauti uživaju veliko poštovanje. Najvažnije je da od mladih napravimo korisne članove zajednice

VEĆINA ljudi izviđače povezuje s radom u prirodi, spavanju u šatorima, vatrom i mahanjem zastavicama, ali su oni mnogo više od toga, ocenila je načelnica za informisanje Saveza izviđača Srbije Dunja Matić, koja je sa više od 30 članova timova ovog saveza boravila u Jagodini kako bi radili na planiranju smotre Saveza koja će biti održana u Beogradu.

- Najvažnije je da od mladih napravimo korisne članove zajednice. Izviđaštvo i poverenje u članstvo je napredovalo poslednjih pet godina. Čak kada neko od njih ode na razgovor za posao, poslodavci im daju prednost u odnosu na druge kandidate, jer znaju koje su sve veštine stekli - dodaje Dunja.


PROČITAJTE JOŠ:
Opština Srbobran iseljava radio

Danilo Petrović (21) iz Beograda, student Više elektrotehničke škole, devet godina je izviđač. Kaže da ova organizacija mlade osposobljava da budu nezavisni, uči ih kako da budu lideri, kako da neguju timski duh, planiraju vreme, komuniciraju sa strancima, a to traži svaka kompanija.

On je u Jagodini svojim kolegama preneo iskustva iz izviđačkog centra pored grada Sunčeon u Južnoj Koreji, gde je jedini iz Srbije boravio šest meseci kao volonter engleskog jezika.

- U svetu se izviđači vrednuju, u Engleskoj na primer, čak i ministri prolaze ovakvu vrstu obuke - kaže Danilo.

Maskote: Emina Eminović

Iz Južne Koreje nedavno se vratila i Emina Eminović (18) iz Novog Pazara. Član je Odreda izviđača "Sandžak" od njegovog osnivanja pre šest godina. Ona je sa petoro izviđača iz Srbije bila u omladinskom kampu tokom Olimpijskih igara.


PROČITAJTE JOŠ:
Paraćin: Država uredila apoteku

POŠTOVANjE CELOJ PORODICI

IAKO su Korejce videli prvi put, Danilo i Emina kažu da su se osećali kao da su kod kuće, jer su domaćini bili izuzetno gostoprimljivi.

- Velika je razlika između izviđača u Srbiji i u Južnoj Koreji. Kod njih se cela porodica poštuje ako ima izviđača. Organizacija im se zahvaljuje što su odgajali takvo dete. Sve aktivnosti su im plaćene - prenosi Danilo svoje utiske iz ove daleke zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije