UZBUNjIVAČ Vladimir Pantić, diplomirani pravnik u Gradskoj upravi, nije vraćen na posao sa kojeg je premešten na drugo radno mesto posle ukazivanja na nezakonitosti pri izdavanju građevinskih dozvola. Jer, Viši sud u Valjevu je odbio da ga zaštiti privremenom merom - uz obrazloženje da bi lokalna samouprava pretrpela štetu, odnosno morala da usledi reorganizacija poslova i promena sistematizacije radnih mesta u Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo.

Pročitajte još: Uzbunjivač postao direktor

- Nedugo po skretanju pažnje na brojne nezakonitosti, počeo je pritisak šefova, čak i pretnje da ću snositi posledice ako ne uradim nepravilne akte i ne udovoljim zahtevima određenih investitora - kaže Pantić. - A, sutradan po odbijanju da "Gorenju" i "Gejtu" izdam građevinske dozvole mimo propisa uručeno mi je rešenje o premeštaju u Odsek za vanredne situacije i poslove odbrane, u drugoj zgradi. Posle toga su ovi investitori dobili "papire", iako je građevinska inspekcija utvrdila da su već započeli gradnju...

Pročitajte još: SMEDEREVSKI PORTAL PONOVO U ŽIŽI JAVNOSTI: Sedam miliona dinara za prepisane vesti

U Gradskoj upravi su, međutim, premeštaj uzbunjivača Pantića obrazložili novom sistematizacijom, iako je Kadrovskim planom za ovu godinu predviđeno zapošljavanje novih 40 radnika u Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo, gde je on dotle radio...

- Ovim sam vraćen na nivo početnika i zaustavljeno mi je profesionalno napredovanje - kaže Pantić. - Sada sa pripravnicima radim analize potencijalnih vanrednih situacija, pa uz pomoć advokata "Pištaljke" pokušavam da ostvarim sudsku zaštitu, a uložio sam i žalbu na odluku Višeg suda koji je odbio privremenu meru.

KRIVIČNE PRIJAVE

- POSLE premeštaja, zbog bespravne gradnje sam podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih u "Gorenju", a zbog prikrivanja nezakonitosti i trgovine uticajem protiv zamenika gradonačelnika i načelnika gradskih uprava - kaže Pantić.