Futura daje seme kornišona

Z. RAJIĆ

14. 03. 2018. u 09:15

Domaćinstvima u Srbobranu ponuđen unosan biznis proizvodnje krastavaca kornišona. Firma iz Feketića garantuje otkup i pomoć za uzgoj u baštama

Футура даје семе корнишона

Dr Zoltan Perlaki

PROIZVODNJA krastavaca kornišona mogla bi da obezbedi samozapošljavanje i solidan prihod domaćinstvima u opštini Srbobran, rečeno je na prezentaciji koju su ovih dana organizovali lokalna samouprava i preduzeće za preradu povrća i voća "Futura" iz Feketića. Predočena je kalkulacija troškova uzgoja i prihoda na osnovu otkupne cene i zaključeno da je proizvodnja kornišona profitabilan posao.

Pročitajte još: Za kornišone dobra cena

Dr Zoltan Perlaki, vlasnik i direktor kompanije iz Feketića, rekao je da bi otkupljivač kornišona bio iz opštine Srbobran, a "Futura" bi garantovala da će kompletan rod krastavaca biti preuzet i obrađen.

- Ne zanima nas proizvodnja na njivama, nego u baštama. Cilj je da se uključi veliki broj malih proizvođača i da to bude porodični posao, bez angažovanja dodatne radne snage - rekao je dr Perlaki.

Na dobro posećenoj prezentaciji, održanoj u Velikoj sali SO Srbobran, istaknute su prednosti vertikalne, tzv. špalirske proizvodnje kornišona, koja donosi veće prinose i olakšanu berbu, što značajno utiče na smanjenje troškova proizvodnje.

Pročitajte još: Srpska hrana ide u Dubai

Dr Perlaki je kazao da bi "Futura" svim domaćinstvima koja se odluče za uzgoj kornišona obezbedila najkvalitetnije seme, savete za primenu agrotehničkih mera i stručnu pomoć agronoma zaštitara. On je naglasio da "Futura" radi u skladu s najvišim standardima kvaliteta i da samo zdravstveno bezbedna sirovina može da dođe u preradu.


Foto Laslo Parački Dobit od kornišona

Špalir uvećava prinos i olakšava berbu

PODRŠKA IZ OPŠTINSKOG BUDŽETA

PREDSEDNIK opštine Radivoj Paroški rekao je da bi proizvodnja kornišona mogla da smanji nezaposlenost i poboljša standard domaćinstava u Srbobranu, Nadalju i Turiji. On je izneo da će za podršku poljoprivredi, kao okosnici razvoja opštine, iz lokalnog budžeta ove godine biti izdvojeno više od četiri miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)