Vodostaj Velike Morave kroz Pomoravlje, lagano opada, a Republički hidrometerepološki zavod Srbije upozorava na intenzivno topljenje snega na višim planinama.


Situacija na najvećoj srpskoj reci u Pomoravlju je stabilna, reka se povlači i svaki dan se sve više smanjuje bilo kakva opasnost od poplava, izjavio je Tanjugu načelnik Odelenja za vanredne sitauacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.

Vodostaj Velike Morave kod Vravarina je 179 centimetara i niži je od juče za 48 centimetara, kod Ćurije je 345 i niži za 34 centimetra, kod Bagrdana (Jagodina) vodostaj je 489 centimatara i niži za 20 centimetara.


PROČITAJTE JOŠ: POVLAČI SE MORAVA: Kroz Đunis opet prohodno

Kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) vodostaj Morave je u porastu, iznosi 168 centimetara i veći je za devet centimetara, stoji na sajtu RHMZS.

Morava se povlači, ostavljajući u vrbacima i pored nosećih stubova mostova velike količine smeća, pre svega plastične ambalaže.

U vrbacima kod visećeg mosta u Bagrdanu, koji su pod vodom, a Morava mutna i nabujala, otpada i plastične ambalaže je na tone jer ih matica reke nije odnela dalje do Dunava.VOZAČI, OPREZ: POVREMENO SLABA KIŠA, OPASNOST OD ODRONA I KLIZIŠTA


Porast dnevnih temperatura i povremeno slaba kiša, donosi otapanje snega u višim planinskim predelima ali i potecijalnu opasnost od mogućih odrona na putevima koji prolaze kroz useke i klisure, saopštio je AMSS.

Pored odrona opasnost mogu prestavljati i klizišta, koja mogu biti uzrok i prekida u saobraćaju.Smanjena vidljivost i mokar kolovoz stvaraju sve preduslove za nastanak saobraćajne nezgode.

U saopštenju se navodi da je u nedelju popodne uspostavljen saobraćaj na delu autoputa E-75 od naplatne rampe Doljevac na oko 1km prema Beogradu, kod Orljanskog brda, posle odronjavanja zemlje i kamenja.

PROČITAJTE JOŠ - AMS: Kiša usporava saobraćaj

Saobraćaj se odvija dvosmerno levom stranom auto-puta, pravac Leskovac-Niš. Normalizovan je saobraćaj na deonici Kruševac - Đunis gde je zbog izlivanja reke Južne Morave u mestu Đunis prethodno važila obustava saobraćaja.


Zbog rušenja postojećeg kamenog zida, na snazi je izmena režima saobraćaja na deonici Lebane - Medveđa, državi put broj 39.

Saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, jednom kolovoznom trakom.

Normalizacija saobraćaja se očekuje do kraja meseca.

Prema podacima Uprave granične policije RS, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Na teretnim terminalima se na izlazu iz zemlje na GP "Batrovci" i "Šid" zadržavaju oko sat vremena.

OPALA JUŽNA MORAVA KOD ĐUNISA


Nivo Južne Morave u Đunisu kod Kruševca od nedelje je ispod granice vanredne odbrane od poplava.


Saobraćaj za motorna vozila državnim putem, koji od Kruševca preko Aleksinca vodi ka Nišu, kroz naseljeno mesto Đunis, od juče je ponovo uspostavljen što je prvi pouzdan znak da se situacija sa poplavama stabilizuje, a reke vraćaju u svoja korita, javio je RTS.


Kako se navodi, bunari su zagađeni, a voda za piće se redovno doprema iz Kruševca.


Iako je nivo Južne Morave od juče opao za 60-tak centimetara u dvorištima domaćinstava na nižim kotama vode i dalje ima.


Dragoslava Tomić iz Đunisa kaže da je to velika katastrofa, posebno za živinu i da bi izgradnja bedema od pet do šest kilometara bio spas.