KADA je, pre više od deceniju, diplomirani pravnik iz Ljubovije Radmila Trijić izabrana u Upravni odbor Eparhije šabačke, bilo je to prvorazredno iznenađenje u čitavoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, s obzirom na to da su ta mesta, dotad, listom zauzimali samo muškarci.

Ali, žena koja je godinama bila na čelu Opštinske uprave u Ljuboviji, obrazovanjem, predanošću i humanošću - uz nespornu posvećenost veri - veoma brzo je pokazala da joj priznanje nije ukazano bez razloga. Naprotiv, ostavila je značajan trag u radu organa Eparhije šabačke, a potom je u upravljačke organe izabrana i šabački advokat Biljana Đorđević - takođe zaslužna za unapređenje rada pomenute eparhije.

Mnogi su, međutim, skloni verovanju da je ovakvoj promeni odnosa prema nežnijem polu i te kako doprinela knjiga pod naslovom "Žena - ikona crkve i blago sveta", čiji je autor urednik izdavačke kuće Eparhije šabačke "Glas crkve" dr Ljubomir Ranković.

Činjenica je i to da je episkop Lavrentije i ranije, kao arhijerej koji je duže od dve decenije službovao po Evropi i svetu, imao stav da žene i te kako mogu da doprinesu valjanom duhovnom i kulturnom delanju, pa je već godinama uz njega i likovni umetnik Krstana Tasić. Tu je i monahinja Jovana (Ler), Nemica koja je primila pravoslavnu veru i živi u manastiru Soko koji je - u čast Svetog Nikolaja srpskog - podigao upravo vladika Lavrentije. Inače, pre nešto više od decenije, on je monahinjama poverio i manastir Tronoša u kojem su, dotad, vekovima bili samo monasi...