U PEKARSKOJ radionici Srednje poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" izložene su razne vrste peciva: slane lisnate kifle, pogačice, kreker od semenki, medenjaci, vanilice, kolač sa voćem... Ovoj bogatoj trpezi odnedavno se pridružio i burek. Na ovom tradicionalnom jelu učenici pekarskog smera "peku" zanat i sigurno zaposlenje, jer je buregdžija vrlo traženo zanimanje u topličkom kraju.

Vredne ruke đaka znanje iz učionica prenose u okolne pekare, dokazujući svoju umešnost i kreativnost. Iako se burek ne prodaje u samoj školi, učenici uz profesorku Tatjanu Ranđelović vežbaju njegovo spravljenje.

- Mnogim prokupačkim pekarama, kao i onima u Blacu, nedostaju majstori za pravljenje bureka, pa smo odlučili da u okviru proizvodne prakse đake naučimo pravljenju ovog proizvoda - kaže Tatjana Ranđelović, profesor prehrambene grupe predmeta.

Po rečima nastavnice, učenici trećeg razreda, smera pekar, imaju veliku želju da što bolje savladaju veštinu spremanja različkitih vrsta bureka. Osnova je pravljenje testa, a spremanje nadeva je uz recepturu i domen kreativnosti. Đaci uče da naprave nadeve sa sirom, mesom, šampinjonima, krompirom... Učenici uglas govore da im je na praksi, koju imaju dva puta nedeljnao, zabavno, a hvale se da je njihov burek "prste da poližeš".

PROČITAJTE JOŠ - NjIHOVI PROIZVODI OSVAJAJU TRŽIŠTE: Klinci, a već pravi majstori

- Burek sada pravimo samo za vežbe, a njegovo pripremanje predviđeno je kao završni ispit. Ostala peciva su u prodaji po simboličnim cenama, tek toliko da pokrijemo troškove utrošenog materijala - priča profesorka Ranđelović.

Spremanje hleba takođe je deo praktične obuke učenika pekarskog smera. A, da je ovo zanimanje traženo, pokazuje i to što pekara "Đukić" stipendira deset đaka. Mladi pekari ove škole traženi su i u ostalim pekarama na području Topličkog okruga.

- Pekara "Đukić" iz Blaca omogućava stipendistima naše škole da po zaposlenju odu na obuku u renomirane pekare u Sloveniji i Italiji - ističe Nebojša Bjelić, direktor Poljoprivredne škole koju na pet smerova pohađa 410 učenika.

PROČITAJTE JOŠ - Učenici kroz praksu "skidaju" cake

A lako zaposlenje mnogima je bio motiv da upišu ovu školu.

- Sa ovim smerom se u Prokuplju i okolini može lakše doći do posla. Ovo je međutim kreativan i inovativan posao - kaže nam Anđela Đokić (17) iz Arbanašca kod Prokuplja, učenica treće, završne godine ovog smera.

Milivoje Radović (18), učenik trećeg razreda iz Prokuplja, kaže da mu je nastava zanimljiva i uz osmeh dodaje da je odmalena pomagao u kuhinji. Većina đaka svesna je i da su ova zanimanja tražena širom sveta.

Prošle godine proslavili 90 godina postojanja


POSLUJU DOMAĆINSKI

OVA obrazovna ustanova je prošle godine u oktobru proslavila 90 godina rada. Tim povodom od Ambasade Japana dobili su traktor i opremu, a od EU finansijsku pomoć za renoviranje škole. Direktor Bjelić navodi da na 30 hektara oglednog imanja, posluju više nego domaćinski. - Na našem imanju gajimo razne vrste voća: višinje, šljive, jabuke, u plastenicima proizvodimo papriku, paradajz i drugo povrće koje kao i jaja sa farme koka nosilja, prodajemo ugostiteljskim i drugim objektima u gradu.