Sirće od joste unikat iz Kule

Z. RAJIĆ

08. 03. 2018. u 18:15

Сирће од јосте уникат из Куле

Donacija će dopuniti turistički paket Foto "Eko-Kula"

Podsticaj biznisu kroz bespovratne donacije u opremi, alatu i materijalu. Prerada voća, hibrida crne ribizle i ogrozda

ŠEST žena iz opštine Kula dobilo je ovih dana bespovratne donacije (grantove) za pokretanje ili unapređenje posla. Uz podršku Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, njihovi biznis planovi su prihvaćeni na konkursu Novosadskog humanitarnog centra u okviru SEED programa podrške zapošljavanju i samozapošljavanju žena i mladih. Nosilac programa je austrijska dobrotvotvorna organizacija Volkshilfe Solidaritt, a finansijer Austrijska razvojna agencija, koja je odobrila donacije od po 1.500 evra, ali ne u novcu, nego u opremi, priboru za rad i materijalu.

Pet grantova je dodeljeno za proizvodnju organske hrane, a jedan za razvoj lokalnog turizma.

- Dobila sam donaciju za pokretanje proizvodnje sirćeta od joste, bobičastog voća nastalog ukrštanjem crne ribizle i ogrozda. Suprug i ja smo dosad, uglavnom za kućne potrebe, pravili sok i kompot od ovog voća, kao i vino, a za Novu godinu smo prvi put napravili i šampanjac. Sirće od joste biće unikatno u Srbiji - kaže Marta Cvetanović iz Kule.

NJoj će za unapređenje biznisa biti isporučena dva bureta od nerđajućeg čelika i presa za voće, a biće iskopan i bunar u bašti za zalivanje.

Sanja Delić iz Kule dobiće bure od prohroma, muljaču i punilicu flaša za vino od kupine. Sa jednog hektara pod kupinom Sanja i njen suprug su lane proizveli 350 litara vina, a ove godine očekuju duplo veći rod voća koje su posadili pre tri godine.

Slavica Rodić iz Lipara, Sandra Takač iz Kule i Vanja Škrbić iz Crvenke konkurisale su za podizanje plastenika, u kojima će prva na 110 kvadratnih metara gajiti jagode, druga na 60 kvm zelenu salatu i paradajz, a treća na 50 kvm razne vrste povrća.

Jedina kojoj je odobren grant za razvoj lokalnog turizma je Svetlana Jelić, članica Udruženja ljubitelja zdrave hrane i zdravog načina života "Eko-Kula".

- Udruženje, između ostalog, pravi turističke pakete, u kojima su dosad bili medenjaci, začinsko bilje, hladno ceđeno ulje od bundeve i suncokreta i hleb od organskih žitarica, a sve to ukrašeno umetničkom slikom od prirodnih materijala naše članice Svetlane Radman. Moja ideja, koja je urodila plodom, jeste da u paketima budu i domaći pekmezi, ajvar, sok od paradajza i voćni matični sokovi - objašnjava Jelićeva.

Grantovi odobreni preduzimljivim ženama Foto Milić Vulović

Za pripremu ovih proizvoda Svetlani će biti obezbeđen duplikator od 40 litara, koji je morao da bude specijalno naručen, jer su svi postojeći na tržištu skuplji od vrednosti donacije.

SKROMNA VANJA ŠKRBIĆ

POŠTO je reč o humanitarnoj donaciji, ona će biti oslobođena od PDV, pa će zapravo iznositi oko 1.800 evra. Zanimljivo je da je Vanja Škrbić, iako je mogla, kao i svi ostali, da dobije 1.500 evra, zatražila 1.200 evra, jer je, kako kaže, izračunala da joj je to sasvim dovoljno da podigne plastenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije