IZ master rada o čuvenoj slikarki Mileni Pavlović Barili nastala je publikacija pod nazivom "Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnici", koju je mladi istoričar umetnosti Stefan Žarić predstavio u rodnoj Kuli. Njegovo delo je ovenčano nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti.

Žarić je predočio da je Milena Pavlović Barili počela umetničku karijeru kao modna ilustratorka i da se tim pozivom bavila sve do smrti u Njujorku 1945.

- Milena je jedina srpska umetnica koja je radila za sve vodeće modne časopise, a njena ilustracija našla se i na naslovnici američkog "Voga". Njeno delo može da posluži za brendiranje kulturnog nasleđa Srbije - naznačio je Žarić.

Na promociji, održanoj u Muzičkoj školi u Kuli, o nagrađenoj knjizi govorio je pesnik Milić Vulović.


PROČITAJTE JOŠ - Sjajni darovi majki Save Šumanovića i Milene Pavlović Barili

- Ono što su propustili ostali istoričari umetnosti, učinio je Stefan, otkrivajući Milenu Pavlović Barili kao modnu umetnicu, podigavši je u ravan koja joj i pripada, istovremeno nudeći dovoljno povoda za ulazak njenog stvaralaštva u istoriju mode prve polovine 20. veka - rekao je Vulović.

BAŠTINA U LONDONU

ŽARIĆ će kao istoričar umetnosti gostovati u aprilu u Londonu, gde će prezentovati srpsku kulturnu baštinu kroz istraživanje o Mileni Pavlović Barili.