BRAČNI par umetnika iz Rusije, Irina i Aleksandar Jesinski, tokom protekla dva meseca je u Ruskom Selu završavao prvu fazu restauracije živopisa u Crkvi Uspenja Bogorodice. Majstorima kičice bilo je važno da sačuvaju autentičnost stila Vladimira Zelinskog, koji je pre 82 godine oslikao ovaj pravoslavni hram.

Ova crkva podignuta je 1935. godine, kada je u Ruskom Selu živeo ruski emigrant, slikar Zelinski, koji je godinu dana kasnije uradio freske.

- Zelinski nije bio školovani slikar i imao je svoj pristup slikarstvu, pa je zato naš zadatak teži. Moramo da osetimo šta je hteo da poruči. Važno je da sačuvamo njegov izraz i autentičnost. Osetili smo u njegovom srcu tugu što je napustio otadžbinu i što se u rodnu zemlju nikada više neće vratiti - kaže nam Aleksandar.

Reč je, inače, o prvoj fazi posla koji je u mesnom hramu organizovlo moskovsko udruženje "Dvoglavi orao", koje se bavi obnovom spomenika kulture van Rusije.

PROČITAJTE JOŠ - NIJE ZABORAVIO ZAVIČAJ: Nemanja Matić obnavlja hram

Jesinski ističu da su ih žitelji srdačno primili i ugostili u Banatu. Pošto rusko udruženje finansira radove, završetak freskopisa zavisiće od brzine kojom bude sakupljen neophodni novac.

SINULO Crkva Uspenja Bogorodice

- Crkva već sada ima novi sjaj, a na ovaj način podsećamo se i na ruske dobrovoljce iz Prvog svetskog rata, koji su zajedno sa Srbima vojevali i podigli crkvu, a čija su imena uklesana na zidu - naglašava Irina.

DUHOVNOST Otac Slobodan Divljakov i Irina Jesinski

Protonamesnik Slobodan Divljakov kaže da se ova saradnja može pripisati čudu. Dodaje da je u ovoj parohiji već osam godina, koliko i traje obnova hrama, ali da nije mogao ni da zamisli da će se raditi freskopis, jer je ta investicija veoma skupa. Do saradnje je došlo preko organizacija "Srpski kod" i "Naša Srbija" koji neguju odnose sa "Dvoglavim orlom".