Niču divlji vodovodi

N. SUBOTIĆ

sreda, 14. 02. 2018. u 06:15

Ничу дивљи водоводи

Reni bunari na novosadskom keju / Foto D. Dozet

Procenjuje se da Novi Sad ima čak 10.000 nelegalnih potrošača vode. Godišnje se nedozvoljeno priključi oko 200 porodica

STANOVNICI Karagače, novopodignutog naselja nedaleko od Petrovaradina, imali su nedavno neugodno iskustvo jer su ih komšije koje su nelegalno izgradile vodovodnu mrežu pozivale da im plaćaju priključak. Na magistralne cevovode za Petrovaradin i Sremske Karlovce pet puta je pokušano nelegano priključenje, a dva evidentirana su u naselju Adice.

Pročitajte još: Novi Sad: Katanci na poklopcima šahti

Borba sa "divljim" potrošačima vode, kako, za "Novosti", objašnjava Borislava Pejanović, portparol JKP "Vodovod i kanalizacija", svakodnevica je ovog gradskog preduzeća.

Novi Sad, kako objašnjava Pejanovićeva, prema procenama tehničkog sektora "Vodovoda", ima gotovo 300 kilometara nelegalno sagrađene vodovodne mreže priključene na sistem ovog preduzeća. Iz ove mreže vodom se snabdeva nešto manje 10.000 potrošača koji i pored nelegalnih priključaka - ipak plaćaju utrošenu vodu.

Ovaj problem, jasna je Pejanovićeva, najčešće je zastupljen u naseljima gde je u poslednje dve decenije bilo mnogo divlje gradnje, a uporedo sa nelegalnom izgradnjom objekata napravljene su i nelegalne vodovodne mreže.

Pročitajte još: „ČISTKA” U VODOVODU: Do 7. decembra čak 114 otkaza

- Imamo u sistemu oko 50.000 legalnih priključaka, i nešto manje od 10.000 nelegalnih - precizira Pejanovićeva. - Većina nelegalnih korisnika privremeno je evidentirana i s njima je sklopljen sporazum o privremenom korišćenju, pa im se na osnovu toga i naplaćuje utrošena voda.

Pejanovićeva objašnjava kako svake godine ekipe "Vodovoda" u proseku evidentiraju oko 200 slučajeva novog nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu.

- Nelegalni priključak se može privremeno evidentirati, ali samo ako se nalazi na nelegalno izgrađenoj vodovodnoj mreži koja ima ugrađen glavni vodomer, a ne postoje uslovi za legalno priključenje. Uslov je i da nelegalna mreža nije spojena na magistralne cevovode.

ISKLjUČENjA

JKP "Vodovod i kanalizacija" ima takozvanu nultu toleranciju prema nelegalnom priključivanju na redovnu vodovodnu mrežu. To znači da će svi nelegalni priključci biti isključeni, uz naplatu troškova ovog posla.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije