Firma koja spasava čast privrednog kapitala: Iz Babušnice na sve kontinente

V. ĆIRIĆ

12. 02. 2018. u 08:05

Фирма која спасава част привредног капитала: Из Бабушнице на све континенте

Detalj iz proizvodnje

Firma „D kompani“ spasava čast privrednog kapitala ne samo u lužičkom kraju. Prate najnovija dostignuća i uspešno održavaju korak sa konkurencijom

PRIVATNA firma "D kompani" iz Babušnice, vlasnika Dragana Ćirića - jedini organizovani oblik proizvodnje u lužničkom kraju - spasava čast privatnog kapitala u pirotskom kraju, u kojem su mnogi radnici angažovani van državnog sektora završili na ulici: bez doprinosa, socijalnog i penzijskog osiguranja i sličnih prinadležnosti koje bi trebalo da se podrazumevaju.

Od male radionice za izradu alata i delova, tokom proteklih četvrt veka, "D kompani" je postala firma sa 400 zaposlenih, koji primaju redovne i sasvim solidne plate. Upravo zbog toga, saznajemo, mnogi priželjkuju posao u ovom preduzeću koje je poslovanje proširilo i na pirotsku Slobodnu zonu, gde je izgradilo savremene pogone i opremilo ih kompjuterizovanim mašinama koje predstavljaju poslednju reč tehnike.

Inače, Ćirić je do pokretanja ovog posla bio auto-mehaničar, a onda se opredelio za osnivanje male radionice za izradu plastike i sličnih sitnica. Marljivim i strpljivim radom, kaže, poslovanje se širilo, a broj radnika uvećavao naročito otkad su počeli da prave alate za industriju automobilskih guma, konkretno za tadašnji "Tigar".

- U svojoj branši, sada smo u evropskom i svetskom vrhu. Sarađujemo sa multinacionalnom kompanijom i svetskom gumarskom imperijom "Mišlen", pa znatan deo proizvodnje izvozimo u Rumuniju, Poljsku, Francusku, Španiju, SAD, Australiju, Brazil, Argentinu... - nabraja Dragan Ćirić, napominjući da je tajna uspeha u danonoćnom radu, marljivosti i upornosti svih radnika.

Dragan Ćirić

Ponosan je i na činjenicu da inženjeri i tehničari angažovani u njegovoj firmi redovno posećuju sve sajmove koji se odnose na oblast njihovog rada.

- Praćenje najnovijih dostignuća je postalo imperativ, s obzirom na to da se u eri informatike i novih tehnologija stvari razvijaju munjevitom brzinom. Zato nastojimo da ne "izgubimo dah" i uspešno pariramo konkurenciji. Pritom, pratimo i stanje u automobilskoj industriji, čiji su prohtevi sve veći, isporučujući vrhunske kalupe po zapadnoevropskim standardima, a po istočnoevropskim cenama - zaključuje Ćirić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije