Sela ostala bez apoteke

Sl. PAŠIĆ

09. 02. 2018. u 12:18

Posle transformacije farmaceutske službe u Zrenjaninu. Zaposlenih manje za trećinu, spas traže u partnerstvu

Села остала без апотеке

KATANAC Zatvaranje nerentabilnih apoteka bilo neminovno

UMESTO sprovođenja koncepta "apoteka u svakom naseljenom mestu", u pet sela zrenjaninske opštine stavljen je katanac na apoteke.

Žitelji Aradca, Mihajlova, Knićanina, Farkaždina i Jankovog Mosta, od Nove godine bez mogućnosti su da do medikamenata dođu u svom mestu, moraju da putuju u 20-30 kilometara udaljen Zrenjanin. Apoteka u Lukinom Selu nije ni otvorena, u Belom Blatu radi dva puta nedeljno, a ne zna se šta će biti s onima u Čenti, Melencima i Botošu.

Zatvaranje apoteka u selima naišlo je na burna reagovanja i proteste, odakle poručuju da nisu građani drugog reda i da im je život već dovoljno težak. Iz "Apotekarska ustanove Zrenjanin" odgovaraju da imaju svoje muke. Racionalizaciju moraju da sprovedu, a nastoje da to učine na što bezbolniji način. Za razliku od mnogih gradova, narasla privatna konkurencija nije ostavila tolike posledice na rad apotekarske službe u najvećoj banatskoj opštini.

- Zatvaranje nerentabilnih apoteka bilo je neminovno. A, kako privatni preduzetnici nemaju interes da ih otvore u malim sredinama, moramo pronaći model kontinuiranog pružanja apotekarskih usluga - kaže dr Milan Miljuš, direktor JU "Apoteka Zrenjanin".

Ovde sa zadovoljstvom ističu da su broj radnika na kraju 2017. uspeli da smanje za trećinu.


PREGOVORI SA ČESIMA

- NASTAVLjAMO reorganizaciju, a umesto izdavanja objekata u zakup, opredelili smo se za javno-privatno partnerstvo. Pregovaramo sa češkim farmaceutskim lancem "Dr Maks", "Jankovićem", "Lili drogerijom"... Verujemo da ćemo uspeti da obezbedimo stabilno funkcionisanje - poručuje dr Miljuš.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Samo prepišite od pametnijih

09.02.2018. 13:08

kako u Grčkoj u svakom selu imaju apoteku, i to ne samo jednu... valjda to treba da se subvencioniše, a ne sve za Beograd...

radoznalac

09.02.2018. 13:28

Pitam se da li i roditelji naših političara moraju analogno iz svojih sela da se pate po 20 - 30 km do najbliže apoteke, ili ???

Laza M.

09.02.2018. 13:42

sačekajte izbore,tada će biti otvorene ili bar obećanje će dati svaka stranka

Profesor

09.02.2018. 15:19

Dali to znači da u selima nema bolesnog naroda, kad im zatvaraju apoteke??? Ili su bolesni građani samo u gradovima???? Ovo je van svake pameti:napredno nema šta?!?!

Nekoizmase

09.02.2018. 21:42

Nema zdrave vode, nema lekova, nema posla, par njih preuzelo svo obradivo zemljište, pa se pitate što ljudi masovno napuštaju zrenjaninsku opštinu, a biće još gore..

Zoki

01.03.2019. 20:53

Fala bogu mi smo veliko selo , naravno pod Zr smo ali nam apoteke nisu zatvorene , Ali opet to je glupa odluka .