UMESTO sprovođenja koncepta "apoteka u svakom naseljenom mestu", u pet sela zrenjaninske opštine stavljen je katanac na apoteke.

Žitelji Aradca, Mihajlova, Knićanina, Farkaždina i Jankovog Mosta, od Nove godine bez mogućnosti su da do medikamenata dođu u svom mestu, moraju da putuju u 20-30 kilometara udaljen Zrenjanin. Apoteka u Lukinom Selu nije ni otvorena, u Belom Blatu radi dva puta nedeljno, a ne zna se šta će biti s onima u Čenti, Melencima i Botošu.

Zatvaranje apoteka u selima naišlo je na burna reagovanja i proteste, odakle poručuju da nisu građani drugog reda i da im je život već dovoljno težak. Iz "Apotekarska ustanove Zrenjanin" odgovaraju da imaju svoje muke. Racionalizaciju moraju da sprovedu, a nastoje da to učine na što bezbolniji način. Za razliku od mnogih gradova, narasla privatna konkurencija nije ostavila tolike posledice na rad apotekarske službe u najvećoj banatskoj opštini.

PROČITAJTE JOŠ - JU APOTEKA ZRENjANIN: Dobrovoljno odlazi 47 radnika

- Zatvaranje nerentabilnih apoteka bilo je neminovno. A, kako privatni preduzetnici nemaju interes da ih otvore u malim sredinama, moramo pronaći model kontinuiranog pružanja apotekarskih usluga - kaže dr Milan Miljuš, direktor JU "Apoteka Zrenjanin".

Ovde sa zadovoljstvom ističu da su broj radnika na kraju 2017. uspeli da smanje za trećinu.


PREGOVORI SA ČESIMA

- NASTAVLjAMO reorganizaciju, a umesto izdavanja objekata u zakup, opredelili smo se za javno-privatno partnerstvo. Pregovaramo sa češkim farmaceutskim lancem "Dr Maks", "Jankovićem", "Lili drogerijom"... Verujemo da ćemo uspeti da obezbedimo stabilno funkcionisanje - poručuje dr Miljuš.